Kassai vezeti a német-spanyol elődöntőt

2010.07.05. 12:37
A 35 éves Kassai Viktor negyedik meccset is kapott a dél-afrikai világbajnokságon, állandó segítői, Erős Gábor, Vámos Tibor mellett a belga de Bleeckere lesz az elődöntő 4. játékvezetője.

A FIFA Játékvezető Bizottsága elkészítette a világbajnokság elődöntőinek bíróküldését. Magyar szempontból óriási siker, hogy a német-spanyol elődöntőt a magyar játékvezetői hármas kapta: Kassai Viktor, Erős Gábor és Vámos Tibor mellett a találkozó negyedik játékvezetője a belga Frank de Bleeckere lesz, írja az mlsz.hu.

A 35 éves Kassai Viktor a Brazília-KNDK, az Uruguay-Mexikó és a Ghána-Egyesült Államok meccset vezette eddig a világbajnokságon.

Gyakorlatilag mindhárom meccsén észrevétlen volt, érett fejjel, kiváló taktikával hozta a feladatot. Az első perctől érezni lehetett, mit akar, tudta, milyen csapatok lesznek a pályán, hogyan viszonyuljon hozzájuk. A worldreferee.com szerint leggyengébb jegye tízből a nyolcas volt.

A tavalyi BL-sorozatban több meccset is kapott, a kieséses szakaszban is vezetett, 2008-ban ő vezette az argentin-nigériai olimpiai döntőt. Vágner László, a legutóbb vb-n fújó magyar játékvezető szerint Kassai a korához képest a csúcson van.

A FIFA bíróvezénylésénél a legfontosabb szempont, hogy az adott játékvezetőnek ne legyen nemzeti érdekeltsége, illetve hogy a csapatok és a bíró ne azonos kontinensről legyenek: a nemzetközi szövetség ez utóbbi szempontot Kassai kijelölésénél figyelmen kívül hagyta, a semlegesség elve a két európai csapat miatt mégsem sérül.

A 2008-as Eb-döntő visszavágóját szerdán 20.30-kor rendezik Durbanben, a meccs az Indexen élőben nézhető.

A keddi elődöntőt, az Uruguay-Hollandia mérkőzést az üzbég Ravsan Irmatov vezeti, akire ötödször bíz mérkőzést a FIFA. Irmatov a 35 éves Kassainál is fiatalabb valamelyest, a nyitó meccs után ő vezette az Anglia-Algéria, a Görögország-Argentína, valamint az argentin-német negyeddöntőt is.

A két elődöntőt a lehetséges jelöltek közül a két legfiatalabb vezeti.  • Tippek
  • Bankszámla