Lujza
-2 °C
13 °C

Kiesik, aki elbukik az Algéria-Szlovénián

2010.06.13. 09:27
A C csoport második meccsét két kemény pótselejtezőből érkező kiscsapat vívja: Algéria és Szlovénia közül a vesztes szinte biztosan kiesik, a győztes tovább álmodhat.

Egyik csapatnak sincsenek világsztárjai, erejükről a pótselejtezőn nyújtott teljesítmény mond a legtöbbet: Algéria Afrika bajnokát, Egyiptomot győzte le a semleges pályán lejátszott playoffmeccsen, Szlovénia pedig Guus Hiddink orosz válogatottját verte ki idegenben lőtt több góllal. Az angol-amerikai páros ellen lehet, hogy gyengék lesznek, de egymással jó meccset játszhatnak.

A két csapat még soha nem találkozott, a közvetlen felkészülése Szlovéniának sikerült sokkal jobban: Katart és Új-Zélandot is legyőzték, miközben Algériát két európai csapat is alaposan elverte (Szerbia 0-3 még márciusban, Írország 0-3). A szlovénok jobb formában kezdik a világbajnokságot, sérültjük sincs, de az algériaiaknál is épülnek fel a sérültek, és az utolsó meccsükön már nem is kaptak ki az Arab Emirátusoktól.

Algéria keretében Jazid Manszuri csapatkapitány játéka kérdéses, Karim Zaini pedig egészséges ugyan, de alig játszott idén a Wolfsburgban, ezért lehet, hogy a legjobb játékosa nélkül kezd a csapat. Sokat várnak a Rangers hátvédjétől, Madzsid Bugherától, a FIFA honlapja szerint az ő összecsapása Zlatko Dediccsel a meccs kulcsmozzanata lehet.

Dedicet a fontos gólok szerzőjének tartják – ő lőtte ki a vébére Szlovéniát – de nem biztos, hogy játszhat, hiszen 10 nappal a torna előtt még Bochumban volt kivizsgáláson. „Jobban kell játszanunk, mint Oroszország ellen, és akkor elérhetjük, amiért idejöttünk. Csak az első feladatra koncentrálunk, utána jöhet minden más” – mondta Dedic.

A kölni Novakovicra kll még odafigyelni, különösen szabadrúgásaira, hiszen kettőt is bevágott az utolsó edzőmeccsen.

Algériának az utóbbi időben gondot okoz a gólszerzés, elsősorban mindig a masszív védekezésre építettek, de Szlovénia ellen nem lesz elég jól védekezni, nyernie kellene az arab csapatnak. „Algéria, az arab világ, és egész Afrika futballját képviseljük, nem tehetjük meg, hogy nem teszünk meg mindent. Vesztenivalónk nincs, büszkévé akarjuk tenni szurkolóinkat” – mondta Rabah Szadane, Algéria szövetségi kapitánya.