Jusztin
13 °C
30 °C

Klose beérte Pelét, megy Ronaldóék után

2010.07.03. 14:25
A németek csatárának ez a harmadik világbajnoksága, már annyi gólt lőtt, mint Pelé, háromra van a csúcstartó brazil Ronaldótól. A német válogatottban csak Gerd Müller lőtt nála többet, aki még vb-gólokban is veri.

Miroslav Klose, a Bayern München és a német válogatott 32 éves csatára 100. válogatottságára készül az argentinok elleni világbajnoki negyeddöntőn.

A dél-afrikai a 3. tornája, 2002-ben és 2006-ban is öt-öt gólt lőtt, utóbbinál gólkirály lett. Most kettőnél tart, így 12-vel beérte a háromszoros világbajnok Pelét és három gólra van a csúcstartó Ronaldotól. A válogatottban 50 gólos, ennél többet csak Gerd Müller lőtt, aki a vb-ken 14-gyel áll. 13 találata van a francia Just Fontaine-nek.

"Ha valaki százszor szerepel egy olyan ország válogatottjában, mint Németország, akkor az sokat elárul a képességeiről. Az ötven gólt pedig nem szükséges magyarázni" - mondta róla Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya.

A Lengyelországban született, de német állampolgárságú csatár Németország újraegyesítése óta az első olyan német játékos, aki gólkirály lett világbajnokságon, és az első olyan is, aki két egymást követő tornán öt gólt lőtt. 2002-ben mind az ötöt fejelte.

Akkor ezüstérmes, négy éve vb-3., két éve Eb-ezüstérmes volt. 2006-ban kupagyőztes lett a Werder Bremennel, a Bundesliga gólkirályi címét is megszerezte. A Bayern Münchennel eddig kétszeres bajnok, egyszeres kupagyőztes, idén BL-döntőt játszottak, az Inter ellen kaptak ki.

A Németország-Argentina negyeddöntőt 16 órától rendezik.