A németek megalázták Maradona csapatát

2010.07.03. 18:39 Módosítva: 2010.07.03. 18:41
Németország a mérkőzés első percétől uralta az Argentína elleni negyeddöntőt, rögtön az elején támadott, gyors gólt szerzett. Innét tökéletesen érvényesülhetett sokmozgásos kontrajátéka, a dél-amerikai csapatnál hiába volt többet a labda, csak lehetőségekig jutott, egy igazi helyzete sem volt. Klose egy gólra Ronaldótól.

Feszülten kezdődött az Argentína – Németország-negyeddöntő, előbb Klose taposott oda Mascheranónak, majd Otamendi rúgta fel Podolskit.

A megítélt szabadrúgás veszélyesen kanyarodott középre, Müller meg tudta csúsztatni a késlekedő Otamendi mellett, ezzel a németek már a 3. percben megszerezték a vezetést, és utána is támadásban maradtak.

 
Argentína - Németország 0-4 összefoglaló

Argentínát meglepte a dinamikus német kezdés, sem helyzetet, sem folyamatos összjátékot nem tudtak kialakítani, Németország uralta a mérkőzést.

A 20. percben villant először Messi, zseniális labdával ugratta ki Tevezt a tizenhatos vonaláról, de a kifutó Neuer előbb érte el a labdát. Szinte az ellentámadásból tökéletes ziccert hoztak össze a németek, hosszú passzolgatás után Müller tört be a tizenhatosra, okosan centerezett Klose elé, aki tíz méterről, teljesen tiszta helyzetben a kapu fölé lőtt.

Továbbra is szenvedett a Maradona-csapat, egyértelműen a német taktika érvényesült, remekül zárták a területeket, a labda csak ritkán jutott el Tevezhez vagy Messihez, Higuain szinte láthatatlan volt, a 35. percben lőtt először kapura.

Egy perccel később egy lepattanó szabadrúgás után az argentinok egyből visszatették a labdát a sorfal mögé, de négyen is méteres lesen álltak, Higuain gólja érvénytelen volt. A másik oldalon Podolski került lövőhelyzetbe, a balösszekötő helyéről két méterrel a jobb kapufa mellé lőtt.

A félidő végére feljavult Argentína, főleg azért, mert a két szélsőjük helyet cserélt, és sokkal veszélyesebben tudtak a kapu felé törni, több ígéretes beadásuk és lövőhelyzetük is volt.

A 43. percben Lahm sokadszor ment el a jobb oldalon, jól passzolt középre, Müller lövése viszont levágódott a védőkről, zárásként Messi lőtt 20 méterről a kapu fölé.

Elszántan kezdte a második félidőt Argentína, azonnal benyomta a német védelmet, Di Maria 25 méterről alig tévesztette el a jobb sarkot, nem sokkal később Tevez bombája találta fejen Mertesackert.

Nyílt volt a meccs, az egyenlítés legalább annyira benne volt a játékban, mint a második német gól. A veszélyes kontrák sokszor elakadtak a gyengén játszó Özilen, az argentinok pedig változó erővel, de folyamatosan támadtak.

Tevez, Messi és Higuain is gyakran került lövőhelyzetbe, Neuer viszont nagyon magabiztosan fogta az erős, de nem túl pontos labdákat, igazi helyzetet pedig nem tudtak kialakítani.

A 68. percben újabb gólt szerzett Németország, nem az argentin fölény, hanem a kontrajáték vezetett eredményre. A németek jól passzolták körbe az ellenfél tizenhatosát, de a végén úgy tűnt, a védőknek sikerül szerelniük. Müller viszont estében is tovább tudta tenni a labdát, Podolski teljesen egyedül vezethette kapura, és lövés helyett a középen álló Klosénak passzolt, aki az üres kapuba terelte, szinte dekázta a labdát.

A góltól végleg összeroskadt az addig sem túl meggyőző, inkább csak szívvel, mint ésszel futballozó Argentin válogatott, a németek nem álltak le, és hat perc múlva megalázó gólt szereztek. Schweinsteiger mindenkit kicselezett, levitte az alapvonalra a labdát, onnan tette vissza az ötösre, Friedrichnek is csak az üres kapuba kellett passzolnia.

Német örömjátékot hozott a meccs vége, az utolsó percben újabb parádés kontra futott végig, Schweinsteiger ugratta ki Özilt, aki azonnal Klose lábára emelt, ő pedig lazán, belsővel, a legkisebb erő nélkül a jobb alsó sarokba passzolt.

Németország kiütötte, megalázta Argentínát. A gólkülönbség talán túlzó, de nem kérdéses, hogy jogosan jutott tovább Németország. Csapatként és egyénileg is felülmúlta ellenfelét, Schweinsteiger és Lahm világklasszisként játszott, de Müller és Podolski is csak kicsivel maradt el mögöttük. Klose hozta a vb-n megszokott formáját, már 14 gólja van a tornákon, lehagyta Just Fontaine-t, beérte Gerd Müllert, csak Ronaldo van előtte 15-tel.

Messi ezen a meccsen is a középpályán szenvedett, gól nélkül zárja a vébét. Maradona leégett, az első komoly riválisl ellen minden taktikai és válogatásbeli hibája kiütközött. (Nagyon hiányzott az ország két legjobb védője, J. Zanetti és Cambiasso.)

Németország az elődöntőben a Spanyolország – Paraguay győztesével játszik.  • Tippek
  • Csok