Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Maradona a sportszerűségre figyelmeztet

2010.06.12. 11:47
Az Angliát 1986-ban kézzel kiejtő klasszis felhívta a bírók figyelmét a durva afrikai csapatokra, főképp Nigériára.

Nigériával játssza első meccsét szombat délután Argentína a világbajnokságon, a dél-amerikai kapitány, Diego Maradona durvának nevezte az ellenfelet, és kérte a bírókat, határozottan lépjenek közbe, ha szükséges.

"Figyeljünk oda a sportszerűségre, a bíróknak meg kell érteniük, mi a fair játék. 1990-ben Kamerun majdnem lerúgta a fejemet, tőlünk Caniggia meg semmiért kapott sárga lapot - utalt Maradona a húsz évvel ezelőtti tornára, amikor kikaptak Kameruntól, majd legjobb csatáruk, Caniggia két sárga miatt nem játszhatott a döntőben. - Túljutottunk ezen, jó futballt akarunk látni, élvezni akarjuk a vb-t. Akik nem tudnak tisztán játszani, menjenek a lelátóra, az emberek is futballt akarnak látni."

Maradona 1986-os Anglia elleni kezezéséről - minden idők legnagyobb vb-sportszerűtlenségéről - nem beszélt, de 1994-es, Nigéria elleni meccsük biztosan eszébe jutott. Igen durva vb-mérkőzés volt, az afrikaiak tényleg összerugdosták Maradonáékat, mégis csak három sárgát osztott ki a bíró, az egyiket akkor is Caniggiának.

Maradona a vb előtti napokban folyamatosan igyekezett a sajtó figyelmének középpontjába kerülni, nem csak nyilatkozataival: előbb fura edzésmódszereket vezetett be, majd még mindig brilliáns rúgótechnikáját mutatta meg. Tervezett stratégiája is vitákra ad okot.