16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Kassaitól félnek az USA-ban, nem Ghánától

2010.06.26. 17:54 Módosítva: 2010.06.26. 17:59
A csoportgyőztes Egyesült Államok a németek mögött második helyen továbbjutott Ghánával találkozik a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Csak egy afrikai jutott az egyenes kieséses szakaszba, az amerikaiak attól tartanak, tolni fogják az utolsó állva válogatottat. Ghána az elmúlt tizenöt meccsén egy gólnál többet nem lőtt.

Egymás után második világbajnokságán találkozik az Egyesült Államok és Ghána, 2006-ban a csoportkörben, most a nyolcaddöntőben csapnak össze. Németországban a 2-1-es ghánai győzelem az afrikaiak továbbjutását, és az amerikaiak kiesését jelentette.

A két csapat útja a nyolcaddöntőig

Egyesült Államok: - Anglia 1-1, - Szlovénia 2-2, - Algéria 1-0
Ghána: - Szerbia 1-0, - Ausztrália 1-1, - Németország 0-1

Ghána a kontinens egyetlen állva maradt csapata, nehéz csoportból jutott tovább Németország mögött, Szerbiát és Ausztráliát megelőzve. Gyorsan, látványosan támadó csapatuk van, de a helyzetkihasználás nem megy nekik: még nem szereztek akciógól a tornán, mindkét góljukat büntetőből lőtte Asamoah Gyan, aki Ghána 2010-ben szerzett kilenc találatából hatot jegyez.

Az amerikaiak utolsó csoportmeccsük 92. percéig kiesésre álltak, ekkor Landon Donovan begyötörte a – megérdemelt – győzelmet jelentő gólt Algéria kapujába, amivel az Egyesült Államok nemcsak továbbjutott, de meg is nyerte a csoportját.

Bob Bradley csapatától a Konföderációs Kupa alapján masszív védekezést, és gyors kontrákat vártunk, de bebizonyították, képesek nyomás alatt tartani ellenfelüket, ha úgy adódik. Az amerikaiak hátsó sora a világbajnokságon nem tűnik olyan erősnek, mint egy évvel ezelőtt, többet hibáznak, Szlovénia ellen 0-2-ről kellett visszakapaszkodniuk, miután az európaiak két komoly megingást is kihasználtak.

 
USA csoportkör

A két csapatban összesen 12 olyan játékos léphet pályára azok közül, akik négy éve is a keretben voltak. Ghána közben megnyerte az U20-as világbajnokságot, de Milovan Rajevac nem az egyiptomi győztesekre épít, a gólkirály Dominic Adiyiah például csak perceket kapott eddig.

A szerb szakembernél a nevek sem számítanak, Stephen Appiah és Sulley Muntari sem alapember (az Inter középpályása ezt elég nehezen is viseli).

 
Ghána csoportkör

Az amerikaiaknál is maradtak a húzónevek, Donovan, Clint Dempsey (a Fulham játékosa találkozhat a pályán klubtársával, John Pantsillal), DeMarcus Beasley és Oguchi Onyewu ott lehet a csapatban. Fontos szerepe lehet a középpálya közepén kiválóan teljesítő Michael Bradleynek, a szövetségi kapitány fiának. Az amerikaiak bíznak benne, hogy az eddig nem sokat mutató Jozy Altidore is belelendül, a center góljaira nagy szükségük lenne.

„Még két győzelem, és már elégedettek lehetnénk, de igazából meg szeretnénk nyerni a világbajnokságot. Ezért jöttünk” – mondta Altidore a meccs előtt. Az amerikaiak óvatosan megfogalmazták aggályaikat a bíráskodást illetően is, tartanak tőle, hogy az utolsó állva maradt afrikai csapat kap egy kis támogatást a játékvezetőktől.

A találkozót Kassai Viktor vezeti, és remélhetőleg nem folytatja a trendet, és nem vesz el szabályos gólt az USA-tól. Kettőt már elvettek, az elsőt Szlovénia, a másodikat Algéria ellen.

„Nagyon tiszteljük az amerikai csapatot, szervezettek, rengeteget futnak, de tudjuk, mivel győzhetjük le őket” – mondta a ghánaiak legeredményesebb csatára, Asamoah Gyan.  • Hírek
  • Hírek