Ágnes
-1 °C
2 °C

Németország hálás nektek

2010.07.08. 09:54
A német sajtó egyöntetűen elismeri, hogy a spanyolok jobbak voltak és megérdemelten jutottak a vb-döntőbe, a lapok a kiesés ellenére ünneplik a válogatottat.

„Szertefoszlott a negyedik világbajnoki cím, de Németországnak egy fiatal és rendkívül tehetséges játékosokból álló, rokonszenves és sokat ígérő csapata van” - írták a német lapok a vb-elődöntős vereség után.

Mindenki, többek között Joachim Löw szövetségi kapitány és Christian Wulff államfő is elismerte, a jobb csapat győzött Durbanben. Löw szerint a spanyoloké a világ legjobb csapata, megérdemelten nyertek, játékosai pedig Anglia és Argentína legyőzésével jelenlegi lehetőségeik határáig jutottak. "A vereségből le kell vonni a tanulságokat, de a megkezdett úton kell haladni tovább".

Hozzá hasonlóan csalódottan nyilatkozott Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer, mind gratuláltak a győztesnek.

Berlinben, a Brandenburgi kapunál felállított kivetítők előtt csaknem 400 ezren izgulták végig a mérkőzést, a hangulat azonban a spanyolok fölénye miatt visszafogott volt, és Puyol 73. percben szerzett góljánál  reménytelenségbe csapott át. A szurkolók - sokan sírva - hamar elhagyták a helyszínt, sőt, ezúttal - először a vb alatt - kisebb rendbontások is voltak, és a rendőrség néhány fiatalt őrizetbe vett.

Németország-Spanyolország 0−1 összefoglaló

A Die Welt szerint a kijózanodás nem vezethet elkeseredettséghez. A fiatal német válogatott az elmúlt hetekben belopta magát az emberek szívébe, Németországot kiváló játékával, az Anglia, és Argentína elleni történelmi győzelmekkel rendkívüli élménnyel ajándékozta meg.

Löw kapitány és szimpatikus, több nemzetiségű fiataljai forradalmi változást hoztak a német labdarúgásba, az eddig jellemző hajtós és kemény futballt a szépség és az elegancia váltotta fel. El kell ismerni, hogy szerda este a spanyolok voltak a jobbak - írta a lap, és hangsúlyozta: „Örülnünk kell annak, hogy a fiatal német válogatott elismerést szerzett az egész világon.”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az álom véget ért, de a küldetés folytatódik, a vereséget semmiképp nem szabad kudarcként értékelni. A korábbi mérkőzéseken nyújtott szemet gyönyörködtető, friss és fantáziadús játékával a válogatott nemcsak Németországot ajándékozta meg páratlan élménnyel, de az egész világot meglepte. Az újság szerint ezen az úton kell haladni tovább, Löw edzővel, Schweinsteigerrel, Özillel, Müllerrel és a többiekkel, akikhez hasonló tehetségek rég nem voltak a német labdarúgásban. Az edző és játékosai kiváló bizonyítványt érdemelnek, de még messze vannak a céltól.

A Der Tagesspiegel rámutatott, hogy az elmúlt két évben a spanyol futball volt a minta a németeknek, Anglia és Argentína ellen a válogatott vérbeli spanyol focit mutatott be. „Az eredeti azonban egyelőre még jobb a másolatnál” - fogalmazott az újság, mindez azonban semmit nem von le annak értékéből, hogy a Löw-csapat rendkívül sokat ért el, még ha az nem is a világbajnoki cím. Ez a válogatott az út elején tart, és a megkezdett irányban, a jelenlegi edzővel és a jelenlegi játékosokkal kell továbbhaladni" - írta a Der Tagesspiegel, amely a többi újsággal együtt hangsúlyozta: Németország hálás lehet legjobbjainak.