Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Erre a húsz percre vártunk 14 napja

2010.06.25. 00:08
Egy óriási és egy közepes meglepetést hozott a csütörtök: az újonc szlovákok meggyőző játékkal verték a világbajnokok olaszokat, akik utolsók lettek a csoportban. Japán szabadrúgás-nagyhatalom lett, a hollandok a várakozásoknak megfelelően begyűjtötték a kilenc pontot.

Június 11. előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy a 2006-os világbajnokság döntősei lehajtott fejjel kullognak majd haza a csoportmeccsek után. Azt azonban valószínűleg még a legvadabb olaszellenes drukkerek sem gondolták, hogy a világbajnokok tökutolsók lesznek az F csoportban Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland mögött.

Egyszerűen érthetetlen, hogy az olaszok miért nem fociztak a szlovákok második góljáig. A 73. perc után következett a világbajnokság legizgalmasabb végjátéka, felpörgött a tempó, a labdáért még a kapuban is majdnem ölre mentek, és láttunk egy fantasztikus gólt Quagliarellától. Ráadásul a sors is igazságos volt: az olaszok még 3-2-nél, a 96. percben is kaptak egy utolsó esélyt, de a szerencse ezúttal elpártolt tőlük, Pepe eltörte a labdát, nem jött össze a továbbjutást jelentő egyenlítés.

 
Szlovákia-Olaszország 3–2 - összefoglaló

A szlovákokat mindenképpen meg kell dicsérni, mert szinte végig az történt a pályán, amit ők akartak. Két játékost érdemes kiemelni: a kétszer betaláló Róbert Vitteket - aki az argentin Higuaínnal holtversenyben vezeti a góllövőlistát - és Zdeno Strbát, aki a szünet előtt szerzett horrorsérülése ellenére követelte, hogy játszhasson, és csak a 87. percben cserélték le.

Olaszországot sokkolta a korai búcsú. A Gazzetto dello Sport "szégyenteljes hazatérésről" írt, a La Repubblica pedig úgy fogalmazott, hogy a mostani vereség "rosszabb volt, mint a Koreától elszenvedett", utalva az 1966-os vb csoportkörére, amikor az észak-koreaiak ütötték el a továbbjutástól a csapatot. A vébék történetében ez a harmadik alkalom, hogy nem jutottak túl az első körön, de az még soha nem fordult elő, hogy a csoportjukban az utolsó helyen végezzenek.

Szlovákiában még a köztársasági elnök is közleményt adott ki a győzelem láttán. Ivan Gasparovic azt írta, "nem egy csoda, hanem a realitás volt a johannesburgi pályán. A játékosaink azt hozták, amit tudnak. Fantasztikusak voltak, és rászolgáltak a győzelemre".

 
Paraguay-Új-Zéland 0–0 - összefoglaló

Az F-csoport másik meccsén: alig történt említésre méltó esemény. Paraguaynak tökéletesen megfelelt a döntetlen, az új-zélandiak pedig dicsekedhetnek otthon azzal, hogy senki sem tudta megverni őket.

Japán bebizonyította, hogy a Jabulanival lehet pontosan célozni. Két tökéletes szabadrúgásgóllal már a 30. percben 2-0-ra vezettek. Honda 28 méteres lövésénél úgy tűnt, a dán kapus, Sörensen is benne volt egy kicsit a gólban, talán jobban helyezkedhetett volna. A második szabadrúgásnál mindenki Hondára számított, de meglepetésre Endo futott neki, és precízen helyezett a bal alsó sarokba.

 
Dánia-Japán 1–3 - összefoglaló

A dánok nagyon haloványan fociztak, nyoma sem volt a Kamerun elleni precíz, gyors támadásvezetésnek. Bár a 80. percben lőttek egy óriási kapufát, ha nem lökik fel Aggert a tizenhatoson belül, valószínűleg egy kövér nullát írhattunk volna be a bizonyítványukba. Jött azonban Tomasson, pocsékul végezte el a büntetőt, de a kapusról kipattanó labdát bepofozta.

A kegyelemdöfést a 88. percben adták meg a japánok. Honda szép csellel elhúzta a védője mellett a labdát, középre passzolt, a csereként beállt Okadzaki átvette, megigazította, és az üres kapuba passzolta a labdát.

 
Kamerun-Hollandia 1–2 - összefoglaló

Hollandia száz százalékos teljesítménnyel végzett az E-csoport élén, 2-1-gyel küldték haza Kamerunt, így már a harmadik afrikai csapat búcsúzik a világbajnokságtól.

A nyolcaddöntőben Japán Paraguay-jal, Hollandia Szlovákiával találkozik.