Pongrác
12 °C
23 °C

A mechanikus oranje diadala

2010.07.07. 00:14
Az első elődöntőben láttunk öt gólt, köztük a világbajnokság talán legszebbjét, amit egy aljas belépő előzött meg. Hollandia 1978 után megérdemelten jutott ismét döntőbe, ahol a németek vagy a spanyolok lesznek az ellenfeleik. Ez történelem: Európán kívül még soha nem volt európai győztes.

Még az évezred elején eltöltöttem néhány napot Hollandiában. Mintha a jövőbe ugrottam volna, gondoltam, legalább tíz-tizenöt évet öregedtem. Más az autópálya, a feliratok, a forgalom, más a levegő, furcsák a felhők, ingyenes az amszterdami komp, a függöny is kiment a divatból.

A holland válogatottról most körülbelül ugyanezt gondolom. Vissza a jövőbe, robotfoci. Tíz-tizenöt évvel a többiek előtt járnak, majdnem tökéletes minden, amit csinálnak. Mechanikus oranje.

Huszonöt meccs óta veretlenek, zsinórban a tizedik győzelmüket aratták. Utoljára 2008. szeptember 6-án kaptak ki az ausztráloktól.

Szerdán az is kiderül, Németország vagy Spanyolország tehet-e kísérletet arra, hogy megállítsa ezt a nehezen szerethető gépezetet. Egy sorozat biztosan megszakadt: először lesz európai világbajnok Európán kívül.

Bevallom, én nehezen viselem van Bommel gyilkos belépőit, Robben és Sneijder elképesztő magabiztosságát, van Persie lélektelen passzait. Talán csak Kuytöt kedvelem, de őt is csak azért, mert egy dobos ismerősömre emlékeztet, aki évekig szívósan küzdött azért, hogy stabilan hozza a kettő-négyet, és ő győzött.

Uruguay elveszett, és vele együtt elveszett Dél-Amerika is. Elvéreztek a magányos hősök: Forlán, a távoli lövések mestere és a zseniálisan pofátlan Abreu.

Az első elődöntő nem hozott földszaggató küzdelmet, ennek ellenére meglepően sok gól esett. Kellett hozzá van Bronckhorst bődületes bombája 36 méterről, amiről nem túlzás azt állítani, hogy a világbajnokság eddigi legszebb gólja volt.

Bár Forlán 28 méteres parádés lövése még visszahozta az uruguay-i reményeket, Sneijder szerencsés gólja a második félidő derekán a lehető legjobbkor érkezett. Három perccel később Robben pontos fejesével két gólra nőtt a különbség, ezután a hollandok érezhetően hátradőltek. Pereira túl későn talált be, a hosszabbítás utolsó perceiben már csak egy-két rohamra futotta.

 
Uruguay - Hollandia 2-3 összefoglaló

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője állítólag kiszemelte Wesley Sneijdert, és a hírek szerint akár 35 millió eurót is fizetne a vb egyik legjobb formában lévő játékosáért. A tréner holland aranyat tippelt, és már csak azért is érdemes ellene fogadni, mert korábban Szerbiát is titkos favoritnak tartotta, aztán láttuk, mi lett belőle.

A hollandoknak látszólag az is kapóra jött, hogy a németeknél kisebb palotaforradalom robbant ki egy Lahm-nyilatkozat miatt. A Bayern hátvédje azt mondta, nem szívesen adná vissza a Ballacktól örökölt kapitányi szalagot. A kulcsemberek Lahm mellé álltak, a kigolyózott Ballack pedig megsértődött és hazautazott. Ezzel valószínűleg óriási szívességet tett, mert a hisztis csapatkapitány lesérülése óta a német válogatott szárnyal, most még a jelenlétével sem fogja őket nyomasztani.

Tényleg csak a jegyzőkönyv kedvéért említsük meg, hogy Larissa Riquelme igazán rendes asszony. Nem kapta meg, amit akart, mégis vetkőzik. A 24 éves paraguay-i fehérneműmodell a világbajnokság harmadik csodája a Jabulani és a vuvuzela után. Ráadásul kevéssé valószínű, hogy 72 km/óra fölött szitálni kezdene.

Végezetül valami egészen más.

Bár az NB I. rajtjára még több hetet kell várni, azért mi sem maradtunk izgalom nélkül. Csányi Sándor személyében új elnöke van a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, aki élete legnehezebb feladatának tartja a megbízatást. Könnyen lehet, hogy a héten eldől Erwin Koeman szövetségi kapitány sorsa, és az is elképzelhető, hogy új nemzeti stadion épül a Puskás helyén.

Azt már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a magyar cigányválogatott a márciusi odavágó után hétfőn is megverte a Svájci Gárda focicsapatát. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint külön öröm, hogy a magyar foci is egyszer sikert ért el.