Spanyol védő verte a bekkelő németeket

2010.07.07. 23:37
Spanyolország ez első perctől kezdve bátrabban játszott, többet kockáztatott a győzelemért. Del Bosque kapitány húzásai bejöttek, a németeket felemésztette a védekezés, nem maradt bennük elég lendület a kontrákhoz. A végén Puyol fejese mindent eldöntött, Pedro izgalmassá tette az utolsó percig a meccset, mert nem passzolt a ziccerben lévő Torresnek.

Nagyon óvatos játékkal kezdődött a német–spanyol elődöntő. Hiába bizonygatta Joachim Löw, hogy nem fognak beállni védekezni, pontosan ez történt. Portugális és Paraguay is ezt az utat választotta, de egyikük sem tudta kihúzni.

Szinte nem is volt a németeknél a labda, a spanyol uralták a meccset, sokpasszos játékukkal több helyzetet tudtak alakítani. Előbb Pedro kiugratása után Villa került helyzetbe, de Neuer jól lépett ki a kapujából, majd Puyol fejelt a léc fölé egy jobb oldali beadást.

Németország - Spanyolország összefoglaló

A spanyol csapat letámadása sokkal intenzívebb volt, mint a vébé eddigi szakaszában, Németország nem tudott kibontakozni, játékukból hiányzott a sebesség. Fél óra után csökkent a spanyol nyomás, a németek ki tudtak jönni a tizenhatosokról. Trochowski lövésével megvolt az első helyzetük is, de a 25 méteres lövés után Casillas kiszedte a labdát a bal alsó sarokból.

Komoly helyzet nélkül telt el az első félidő, a németek minden területet lezártak, de támadásban a legkisebb kockázatot sem vállalták, nem nyíltak ki, hiányzott belőlük az átütőerő és az elképzelés is. Mindkét szélső középpályásuk a védekezéssel volt elfoglalva, Özil bizonytalanul passzolt és kevés volt a labda nélküli mozgás. Spanyolország viszont a kaputól messze birtokolta a labdát, lövőhelyzetig is alig jutottak. Lapos passzokkal és beadásokkal egyaránt próbálkoztak, Capdevila és Ramos is sokszor futott fel a széleken, de az átlövéseket szokás szerint hanyagolták az első félidőben.

Bátrabb játékkal kezdődött a második játékrész, előbb Trochowski került helyzetbe, aztán kétszer is Xabi Alonsónak készítették le lövésre a labdát, de nem találta el a kaput. Spanyolország egyértelműen feljavult, a Torres helyén a csapatba kerülő Pedro nagyon hasznosan játszott.

Az 57. percben kis híján a vezetést is megszerezte, de Neuer bravúrral kiütötte a lövést. Mertesacker viszont nem tudott felszabadítani, Iniesta lecsapott a labdára, lövésszerű beadásáról Villa maradt le egy fél méterrel.

Joachim Löw a második félidő közepére támadóbbá alakította a csapatát, Boateng helyett az összjátékra is alkalmas Jansen állt be, míg Trochowskit a sokkal technikásabb és kombinatívabb Kroos váltotta. Felpezsdült a meccs, Kroos közvetlenül a beállása után gólt szerezhetett volna, Podolski beadását lőtte egyből kapura, de Casillas átért a rövid sarokra.

A tipikus, sokpasszos spanyol futball nem vezetett eredményre, de a 73. percben mégis megszerezte a vezetést Spanyolország, Puyol bólintott a léc alá egy bal oldali szögletet.

A gól után felcserélődtek a szerepek. Teljesen kitámadtak a németek, Khedira helyére Gomez állt be, de a saját tizenhatosát teljesen lezáró spanyolok ellen nem tudtak igazi gólhelyzetet kialakítani, sőt Pedro hagyott ki abszolút ziccert. Xavi indításával teljesen egyedül mehetett kapura a félpályáról, de érthetetlen módon lelassított, cselezni próbált, a visszafutó védők pedig szerelni tudtak. Torres ziccerben volt, de nem kapta meg a labdát tőle, így nem lőhette be első gólját.

Néhány perccel később Villa mehetett kapura hasonló helyzetben, de ő sem jutott el a lövésig.

Az teljesen érthető, hogy Joachim Löw még az eddigieknél is fegyelmezettebb védekezést kért csapatától a világ legtechnikásabb játékosai ellen, de ez végül bekkelésbe torkollott.

Trochowski és Podolski is a szélsővédője előtt játszott, labdaszerzés után nem volt kit megjátszani. Schweinsteiger pontos, hosszú indításai ezúttal hiányoztak, Özil nagyon megilletődve játszott, Klose 50 méterre volt a kaputól. Németország szakított az eddigi játékával, és ráfizetett.

Del Bosque sokkal bátrabban nyúlt a meccshez, le merte ültetni Torrest, Pedro pedig nagyon jól játszott a helyén, és keresztmozgásaival, lendületes játékával rendre zavart keltett a védelemben. Ramos az örökös felfutásaival teljesen lekötötte Podolskit, Capdevila is bátrabban lépett fel, és a spanyolok eddig langyos letámadása is sokkal agresszívabb volt.

A németek energiáját felemésztette, hogy Xavit és Iniestát kikapcsolják. Ezt a feladatot ugyan megoldották, de Spanyolország technikai tudása és pontos összjátéka nélkülük is eredményre vezetett, a játék képe alapján egy pillanatra nem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyeri majd a meccset.

A spanyolok folyamatosan emberfölényben játszottak a középpályán. Védekezésben csak Villának nem kellett visszazárni, Pedro, Iniesta és Xavi letámadása jól működött, és őket még mindig ki tudta segíteni Busquets és Alonso. Támadásban Ramos és Capdevila is segített, a folyamatos nyomás pedig – ahogy ez a többi ellenféllel szemben is történt – végül felőrölte a labda kergetésében elfáradó németeket.

Spanyolország gólt sem kapott az egyenes kieséses szakaszban, a dél-afrikai világbajnokság döntőjében Hollandiával játszanak - új győztes lesz tehát -, a bronzéremért Németország és Uruguay küzd majd.

A spanyolok ellen eddig csak Chile nyílt ki, ők kettőt kaptak, mindenki más utána egyet. A kieséses szakaszban a második félidőre őrölte fel riválisait Spanyolország.  • Tippek
  • Lakáshitel