Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Bevédte a japán kapus Sneijder bombáját

2010.06.19. 15:38
A csapatok csak a második félidőben futballoztak, Sneijder lövése döntött, Kavasima szinte potyát kapott. Japán jól küzdött a végén, nem volt szerencséje. Hollandia szinte biztosan továbbjutott.

Argentína után Hollandia a vb második hibátlan csapata, Japánt is legyőzte, két kör után hat pontja van, már nehezen eshet ki.

Lassan indult a mérkőzés, az első lehetőség a 7. percben alakult ki, amikor Van Persie kapott szabadrúgást, bár ő volt a durvább. Lerántották, de esés közben ellenfelébe rúgott, egyértelmű piros volt, de a bíró nem vette észre vagy véletlennek látta.

Sneijder lövése aztán elkerülte a bal felső sarkot. A túloldalon Macui 20 méterről, futtából lőtt a bal kapufa mellé.

Jobbára középpályás játék folyt, a japánok hosszú kiugratásokkal próbálkoztak, a hollandok sok passzal adogatták körbe a rendkívül zártan védekező ázsiai csapatot. Hollandiánál sokkal többet volt a labda, de veszélyes szituáció egyik oldalon sem alakult ki.

Hollandia - Japán összefoglaló

A félidő végén előbb Honda fejelt kapu fölé egy jobb oldali beadást, majd Mauci ügyesen pörgetett fel magának egy labdát, de lövését biztosan fogta Stekelenburg. Az utolsó percben még van der Vaart lőtt a rövid sarokra 26 méterről, Kavasima könnyedén védte a labdát. Félidőig egy-egy lövés találta el a kaput, pocsék volt a meccs.

Sokkal lendületesebben kezdtek a hollandok a második félidőben, teljesen beszorították a japánokat a tizenhatosra. Előbb van Persie fejelt kapura, aztán van Bommel indítása után ugyanő hibázott ígéretes helyzetben, nehezen lehet eldönteni, kapura vagy középre akarta adni a labdát, ami végül semmire nem lett jó.

Az 54. percben Hollandia megszerezte a vezetést: Van Persie tette vissza lövésre a labdát, Sneijder 18 méterről lőtt a jobb felső sarokra. Kavasima rajta volt a labdán, de öklözése elcsúszott, gyakorlatilag bevédte a lövést, ami a bal alsó sarokba csapódott.

Japán azonnal tudott reagálni, Honda és Okubu átlövéseit kellett védenie Stekelenburgnak, majd Endo csúsztatását szedte fel a hosszú sarok elől. Mintegy tíz percig tartott a japán roham, utána újra leült a meccs. Az ázsiai csapat birtokolta többet a labdát, de támadásaikból hiányzott az erő. Honda, Nakamura és Okubu volt a legaktívabb.

Hollandia szinte kizárólag Elia gyorsaságára és a kontrákra hagyatkozott. A csere Afellay ziccert rontott, amikor balról a kapusba gurított. A legveszélyesebb támadás a 88. percben futott végig, Afellay és a másodpercekkel előtte beálló Huntelaar összjátéka után előbbi egyedül vezethette a kapusra a labdát, de gurítása lelassult Kavasimán, a gólvonal felé csorgó labdát pedig kivágták a védők.

Az utolsó percben egyenlíthetett volna Japán, szép akció végén Tanaka csúsztatását Okazaki lőhette kapura, de kissé kisodródva, 8 méterről fölé lőtt, mert lábszárral találta el a labdát

A hollandok két győzelemmel, kapott gól nélkül állnak, szinte biztosan megnyerik a csoportot. Utolsó mérkőzésüket Kamerunnal játsszák, a három ponttal álló Japán ellenfele Dánia lesz az utolsó körben. Egyelőre viszont még a hollandok sem jutottak tovább.

Bert van Marwijk, a hollandok szövetségi kapitánya: "Mindenki tudta, hogy a japánok nem rosszak, és ezért türelmesnek kell lennünk. Természetesen két meccsen szerzett hat pontunkkal, kapott gól nélkül nem lehetünk elégedetlenek. Ha tudjuk tartani ezt a magabiztosságot, és hiszünk abban, hogy nyerhetünk, akkor messzire juthatunk."

Okada Takesi, a japánok szövetségi kapitánya: "Nemcsak a védekezésre koncentráltunk, bár arra számítottunk, hogy az idő előrehaladtával a hollandok egyre türelmetlenebbek lesznek. A védekezés azonban önmagában nem elég, így azt mondtam a játékosaimnak, hogy ha nálunk van a labda, legyenek agresszívek és bátrak."