Ágnes
-1 °C
2 °C

Stam: Jó taktikával Hollandia bajnok lesz

2010.07.11. 16:19
Erősebb csapat Spanyolország, de az egykori válogatott védő úgy gondolja, legyőzhető az Európa-bajnok. Stam agresszíven letámadó holland csapatot vár a döntőben.

Az egykori holland válogatott középhátvéd, Jaap Stam szerint Hollandiának még úgy sincs oka tartani Spanyolországtól, hogy elismeri, a spanyol válogatottnak rengeteg erőssége van.

„Hátul masszívak, a középpályásaik pedig végigfutják a meccseiket, emellett a támadók folyamatosan váltogatják az oldalakat. Be kell ismernem, a spanyolok játéka lenyűgözött a világbajnokságon” – mondta Stam a goal.comnak adott interjúban.

Hollandia játéka kevésbé nyűgözte le, de az eredmények, és az, hogy a csapat a döntőig jutott, komoly erősségekre mutat rá a válogatottnál. „Van Bommel a csapat egyik legfontosabb játékosa, aki már rutinos annyira, hogy rájött, csak a győzelem számít, az eszközök nem. Hollandiában mindenki szép futballt vár a csapatától, külföldön meg csak a győzelem számít. Van Bommel pontosan tudja ezt.”

Stam szerint a megfelelő taktikával legyőzhető Spanyolország, ehhez csak az kell, hogy támadjanak, és agresszíven letámadják a spanyolokat. „A németek megmutatták, milyen taktikával nem szabad játszani Spanyolország ellen. Ha náluk van az irányítás, játszhatják a saját játékukat, akkor nagyon nehéz legyőzni őket.”

„Akkor érzik magukat a legkellemetlenebbül, amikor a kapujuk elé szorítják őket, ezért nekünk is erre kell törekednünk. A legjobb megoldás az lehet, hogy saját támadóerőnkben bízunk, erre kell építenünk, és nem szabad hagynunk, hogy lendületet vegyenek” – mondta Stam, aki 1998-ban elődöntőt játszott Hollandiával.

Az esélyekről Stam szerint kiegyenlítettek, ha Hollandia megfelelő taktikát választ, világbajnok lehet. A védő még egy jó tanáccsal látta el a holland játékosokat: „A támadóikkal agresszívnek kell lenni, ezt nem nagyon szeretik.”