Svájc legyőzte a vb-favorit Spanyolországot

2010.06.16. 18:16 Módosítva: 2010.06.16. 18:16
A világbajnokság legváratlanabb eredménye, az Európa-bajnok padlón. A svájciak kitűnően védekeztek, egy kontrából gólt lőttek, és kihúzták. A spanyolok csak szenvedtek.

1-0-ra verte az első kör utolsó meccsén Svájc Spanyolországot, ami a vb eddigi legnagyobb meglepetése.

Úgy kezdődött a mérkőzés, ahogy számítani lehetett: az Európa-bajnok a kapuja elé szorította ellenfelét, az első tizenöt perc labdabirtoklási aránya 20-80 százalék volt a spanyolok javára.

A fölény – néhány mellé szálló lövést leszámítva – a 25. percben hozott először ziccert, Iniesta zseniális passza után Piqué egy lövőcsellel elküldte a védőjét, de Benaglio kapus jól jött ki, és védte a lövést. A svájciaknál a 36. percben le kellett cserélni Senderost, aki úgy sérült meg, hogy érthetetlenül rácsúszott saját csapattársára. (Lichtsteiner megúszta.)

 
Senderos sérülése

A spanyolok csak a széleken tudtak a svájciak védelme mögé kerülni, a beadásokat simán kifejelgette a Grichting, von Bergen kettős. David Villa került helyzetbe, de rossz megoldást választott, a svájciak első komolyabb lövéséhez 40 percnek kellett eltelnie, szervezett védekezésükkel tartották a 0-0-t a szünetben.

A második félidő elején újra Villáéknak volt helyzetük, de Sergi Busquets zavarta a lövésben David Silvát, aki így megfaragta a labdát. Az ellentámadásból megszerezte a vezetést Svájc: Derdiyok lépett ki a védők között, Casillas kapus jól eltakarította a labdát, de az a keresztező Piquéről visszapattant Gélson Fernandes elé, aki elsőre még a Barca-védőjébe lőtt, de a kipattanót már bepofozta.

 
Spanyolország - Svájc összefoglaló

A 62. percben bejött Fernando Torres, és kis híján gól lett az első megmozdulásából, de hiába nyomott Spanyolország, a svájci védelem precízen rombolt. Benaglio érezte a kifutásokat, amikor a földön kísérleteztek a spanyolok, a beadásokat pedig rendületlenül fejelték ki a középső védők. Érett a meglepetés, mert Spanyolország szenvedett, nem találta a megoldást a szoros védekezésre.

Iniesta lőtt mellé, Torres már a kaput is eltalálta, Xabi Alonso pedig egy szöglet után úgy telibe verte a felső lécet, hogy majdnem kidőlt a kapu, de az egyenlítés nem jött össze.

Svájc megingás nélkül takarított, a nyolc játékosból álló fal nem sokat válogatott az eszközökben, mégsem volt durva. (Iniesta ennek ellenére megsérült, sántikálva cserélték le.)

Az utolsó negyedórában egy kontrából Derdyok mindent eldönthetett volna, de miután kicselezte a fél spanyol védelmet, kapufát lőtt.

Nem játszott rosszul Spanyolország, inkább ötlettelenül. A jobb szélre becserélt Navas becsődölt, nem volt képes pontosan középre rúgni a labdát, Torres vagy hosszan szöktette magát, vagy elrugdosta a helyzeteket, látszott, pont úgy, mint aki két hónapig sérült volt.

Az utolsó passzokat vagy elrontották, vagy belelépett egy svájci védő, az utolsó tíz percet, amiből öt a hosszabbítás volt, simán kihúzta a bekkelő csapat.

Svájc tökéletes védekezéssel, jó helyzetkihasználással legyőzte az Európa-bajnokot.

Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya:

"Fantasztikus érzés, hogy győzelemmel és három ponttal kezdtük meg a vb-szereplésünket, ráadásul az egyik legnagyobb esélyest sikerült megvernünk. Váratlanul jöttek ezek a pontok, de ennél is boldogabb vagyok a pályán nyújtott teljesítményünk miatt. Örülök, és elégedett vagyok."

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:

"Hagyományos és hősies módon is megpróbáltunk gólt lőni, de egyszerűen képtelenek voltunk betalálni. Nem a mi napunk volt annak ellenére, hogy majdnem az egész mérkőzésen uraltuk a játékot. Ez a vereség azt jelenti, hogy a következő két csoportmeccsünket meg kell nyernünk."  • Hírek
  • Bankszámla