Tamás
-7 °C
8 °C

Történelmi holland-szlovák a 16 között

2010.06.28. 13:49
Hollandia százszázalékos teljesítménnyel, az E csoport győzteseként várhatja a nyolcaddöntőt, a szlovákok az olaszok elleni bravúros teljesítménnyel szerezték meg az F csoport második helyét. Az első vébéjén szereplő Szlovákia már így is túlteljesítette az elvárásokat, most sem számít esélyesnek. A két csapat először játszik egymással.

Egyértelműen Hollandia a szlovákok elleni nyolcaddöntő favoritja, még ha a vártnál visszafogottabb teljesítményt is nyújtott eddig a vébén. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a csapat tartalékol, hiszen hosszú, fárasztó a torna, felesleges lett volna többet kiadnia magából. Eddig minden meccsüket megnyerték, és csak egy gólt kaptak.

Helyzetüket nehezíti, hogy a Kuyt, Sneijder, van der Vaart, van Persie támadósor miatt az összes ellenfelük szinte csak védekezik ellenük, ráadásul Kamerun ellen Robben is visszatért sérüléséből. Felépülése persze pozitív, de bekkelés várható a szlovákoktól is, hiszen nekik egyébként is a kontra az erősségük.

„Eddig sem játszottunk rosszul, de tudunk még javulni. Nem sokan számítottak arra, hogy Szlovákia továbbmegy a csoportjából, de teljesen megérdemelten van itt. Türelmesnek kell lennünk, sajnos pontosan tudjuk, hogy egyetlen rossz meccsel is ki lehet esni, a vébén nincs lehetőség a javításra. Minél közelebb vagyunk a döntőhöz, annál nagyobb a nyomás, de ez természetes. Arról álmodom, hogy a kupával a kezemben vonulhatok vissza a vb után" – nyilatkozta Giovanni van Bronckhorst holland csapatkapitány.

A két csapat útja a nyolcaddöntőig

Hollandia: - Dánia 2-0, Japán 1-0, Kamerun 2-1
Szlovákia: - Új-Zéland 1-1, Paraguay 0-2, Olaszország 3-2

Hasonlóan vélekedik Vladimir Weiss, a szlovák szövetségi kapitány is. „A hollandoknak fantasztikus csapatuk van, a végső győzelemre is esélyesek. Nekünk viszont nincs veszítenivalónk, ők játszanak majd nyomás alatt, és a futballban sosem lehet tudni, hogy végül mi történik. Jó a csapatszellem, egységesek vagyunk, nagy szívvel fogunk küzdeni.”

Szlovákia nagyon mélyről jött vissza, az utolsó percben két pontot veszített Új-Zéland ellen, Paraguaytól pedig simán kikapott, váratlanul támadt fel a megroggyant olasz válogatott ellen. Ezen a meccsen az is kiderült, hogy képesek igazi támadófutballra is, Vittek és Hamsik is magához tért, pedig eddig nem villogtak a vébén.

A két ország még sosem találkozott egymással, a párharc győztese a Brazília – Chile páros továbbjutójával találkozik.