Béla
3 °C
15 °C

A sok buzi adott stílust a német csapatnak

2010.07.14. 14:12
Michael Ballack játékosügynöke, Michael Becker a vébé előtt adott interjúban kifogásolta, hogy túl sok homoszexuális játékos van a német válogatottban. Szerinte emiatt változott meg a hagyományos játékstílusuk is.

Michael Becker, a válogatott korábbi kapitányának, Michael Ballacknak az ügynöke, még a vébé előtt adott interjút a Der Speigelnek, akkor állította, a német világbajnoki keretben több homoszexuális futballista van.

A jelenlévő újságírók lojalitására számítva nem válogatta meg szavait, olyan információkat is megosztott, amit nem szánt nyilvánosnak, de Aleksander Osang, a Der Spiegel riportere minden szavát feljegyezte.

„Löw miatt van az egész. Egy csomó buzi van a csapatban, emiatt változott meg a stílusunk is. A válogatottból hiányzik az agresszivitás, az erő” – méltatlankodott Becker a vébé előtt készült interjúban.

Németország néhány héttel később harmadik lett, rá eddig nem jellemzően stílusos, és egyáltalán nem kemény játékkal.

Nem ez az első eset, hogy hasonlót pletykálnak Joachim Löw szövetségi kapitányról és a német válogatottról, de konkrét nevek eddig nem hangzottak el. Becker is csak annyit mondott: „ismerek egy volt válogatott futballistát, ő az összes meleg játékos nevét fel tudná sorolni. Egyébként van köztük biszexuális is.”

Németország felháborodott a játékosügynök szavain, mindenki igyekszik elhatárolódni a kijelentésektől. A Német Labdarúgó Szövetség nem kommentálta az ügyet, a Leverkusen – Ballack új csapata – viszont sajtóközleményt adott ki, melyben kiemelte, hogy „a klubnak semmiféle ellenérzése nincs a homoszexualitással kapcsolatban”.

Löw röviden foglalta össze véleményét a Becker-ügyről. „Nem fogok olyan mélyre süllyedni, hogy reagáljak”.

Michael Becker nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a neki tulajdonított kijelentéseket, mindössze annyit mondott, hogy „félreértették a szavait”, és hogy „az interjú egyébként sem volt hivatalos”.

A Németországban is bevett gyakorlat szerint a riportalanynak az újságcikk megjelenéséig jogában áll megváltoztatnia korábban tett kijelentéseit.

Az ügy újra felhívja a figyelmet arra, hogy a homoszexualitás – és nem csak Németországban – a mai napig a futball egyik legnagyobb tabuja. A Bundesligában eddig egyetlen játékos, az Erfurtban futballozó Marcus Urban vállalta fel nyíltan másságát, de ő is csak a visszavonulása után.