Kázmér
-2 °C
15 °C

Új-Zéland az utolsó percben egyenlített

2010.06.15. 16:19
Egy figyelmetlenségen ment el Szlovákia győzelme, hiába uralta a meccset, az utolsó percben Új-Zéland egyenlített. Mindkét csapat első pontját szerezte vb-n.

Vb-meglepetés: Új-Zéland döntetlent játszott az esélyesebb szlovákokkal, gyenge, de kiélezett meccsen az utolsó percben esett az egyenlítő gól.

Lassan kezdődött a mérkőzés, a csapatok a biztonságos védekezést tartották szem előtt. Új-Zéland szervezetten futballozott, a hagyományos angol stílust követve a szélről belőtt labdákkal próbálkozott, Szlovákia pedig a gyors kontrákra épített. Mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, így folyamatos játék nem alakult ki.

A szövetségi kapitány fia, Weiss volt a legaktívabb játékos a pályán, mindkét szélen feltűnt. Egyénileg is sokat vállalt, de az összjátékból is kivette a részét, előbb Hamsikot, majd Sestakot hozta lövőhelyzetbe a tizenhatoson belül, de egyikük sem találta el a kaput. Jobbára eseménytelenül, középpályás játékkal telt az idő.

A 30. percben Paston, az új-zélandi kapus hatalmas majdnem luftot rúgott a tizenhatos vonalánál, Vittek szerezte meg a labdát, bevezette az ötösön belülre, de a visszazáró védők menteni tudtak. Szórványos szlovák átlövések után, egy gyors kontra végén Smeltz került helyzetbe, de kisodródva csak az oldalhálót találta el, még így is ez volt Új-Zéland legnagyobb lehetősége.

A félidő vége előtt egy újabb átlövésből voltak veszélyesek a szlovákok, Hamsikra játszottak ki egy szabadrúgás variációt, de a léc alá tartó lövését Paston fölé tenyerelte.

A fordulás után rögtön megszerezte a vezetést Szlovákia. Az 50. percben Sestak remekül csavarta középre a labdát, a válogatottban rég óta gólképtelen Vittek pedig a tizenegyespontról a bal alsó sarokba bólintott. Az asszisztens és a bíró nagyot hibázott, mert egyértelműen lesről született a gól.

 
Új-Zéland - Szlovákia összefoglaló

Ezután sem sokat változott a játék, az új-zélandiak messze a szlovák kaputól szenvedtek, még lövőhelyzetig sem jutottak. Szlovákia kontrái viszont rendre veszélyesek voltak, egy szépen végigfutó támadás után Vittek elöl mentettek ziccerben a védők.

Ez után eseménytelenül teltek a percek, egyedül Sestak helyzete érdemel említést, aki egy kényszerítő után került a védelem mögé, de még mielőtt lőhetett volna, szögletre szerelték. A 87. percben a semmiből majdnem egyenlített Smeltz, de a jobb kapufa mellé fejelte Lochhead beadását.

Biztosnak tűnt a szlovák győzelem, mikor a hosszabbítás utolsó percében az új-zélandiak legjobbja, Smeltz ívelt középre, Winston Reid pedig remekül érkezett, lefejelte a labdát, ami a bal kapufa tövéről pattant be.

Szlovákia Weiss és Sestak vezetésével végig irányította a meccset, veszélyesebben játszott, de egy pillanatnyi kihagyás miatt kicsúszott a kezükből a győzelem.

Új-Zéland lelkes, de gyenge futballal szerzett pontot, a szlovákok maguknak köszönhetik az ikszet.

"Úgy gondolom, ma este jó lesz a hangulat odahaza. Még két nehézsúlyú ellenféllel kell szembeszállnunk, és ma jó benyomást keltettünk. Az utóbbi öt évben egyszer sem vesztettem el a hitemet a csapatban. Az is az álmom volt, hogy egyszer játékosként ott lehessek egy vb-n, de a mostani élmény még nagyobb. A mai döntetlen történetünk legjobb eredménye." - nyilatkozta a meccs után Ricki Herbert, az új-zélandiak szövetségi kapitánya.

"A végeredmény kisebb sporttragédia a  számunkra. A mi csapatunk volt a jobb, de nem használtuk ki a lehetőségeinket. Ez is a futballhoz tartozik, fel kell dolgoznunk." - mondta Vladimir Weiss, szlovák kapitány.