Bonifác
10 °C
17 °C

Potyagól hozta Szlovénia 1. vb-győzelmét

2010.06.13. 15:35
Rendkívül unalmas volt a C csoport második mérkőzése, végül Sausi kapus gyermeteg hibája döntött. Szlovénia semmit sem tett a sikerért, mégis nyert.

Jól indult a mérkőzés, a második percben Belhadzs 25 méteres szabadrúgását Handanovic a léc alól tolta ki, és az ellentámadásból már Szlovénia alakított ki helyezet, de aztán sokáig nem történt semmi. Pontatlanul, kevés elképzeléssel játszottak a csapatok, különösen a szlovénok tűntek tanácstalannak.

Az első félidőről sok mindent elmond, hogy Belhadzs a balhátvéd posztjáról is a mezőny legjobbja volt, hosszú indításokkal, gyors felfutásokkal próbált lendületet vinni az afrikai csapat játékába.

Cesar mentett kétségbeesetten szögletre, majd egy szöglet után Hallis bólintott egy méterrel a bal kapufa mellé. Szlovénia egyetlen lehetősége Mirza 18 méteres bombája volt, de Sausi védte a középre tartó lövést.

Ha lehet, még eseménytelenebbül kezdődött a második félidő, szórványos átlövésekkel próbálkoztak a csapatok, tudatos összjáték után nem alakultak ki helyzetek. A 60. percben Novakovic lekészítése után Krim lőhetett kisodródott helyzetből, de gyenge emelése nem jelentett veszélyt.

Algéria - Szlovénia összefoglaló

Néhány perccel később Gezzál csúsztatott a szlovén kapu fölé, a cserejátékos motiváltan futballozott, de a 72. percben hatalmas hibát követett el. Egy hosszú indítást szándékosan kézzel tett maga elé a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig második sárgával kiállította.

Az emberelőnyt meg sem próbálták kihasználni a szlovénok, óriási szerencsével mégis megszerezték a vezetést. Koren lapos, erőtlen lövését Sausi elnézte, rosszul nyúlt a labda után, ami a bal alsó sarokba pattogott.

Algéria felpörgött a meccs végére, komoly erőfeszítéseket tettek az egyenlítésért, de a szlovének gond nélkül bekkelték ki a hátralévő időt, és megszerezték első vb-győzelmüket.

Matzaj Kek, a szlovén kapitány: "Az egyetlen, ami ma számít, hogy Szlovénia megszerezte első győzelmét a világbajnokságok történetében. A hozzáállásunk kitűnő volt."

Rabah Szaadane, az algériai válogatott kapitánya: "Számunkra innentől kezdve nagyon nehéz lesz. Ma lehetőségünk lett volna a győzelemre, de sajnos ezt elszalasztottuk."