Ágnes
-1 °C
2 °C

Németország-Argentína-klasszikus a 8-ban

2010.07.03. 13:32
Korábban két vb-döntőt is játszottak, négy éve a negyeddöntőben találkoztak, Dél-Afrikában újra a legjobb nyolc között küzd meg a vb-címre is esélyesnek tartott két válogatott.

A legizgalmasabb negyeddöntőnek ígérkezik az Argentína-Németország meccs, ahol a Diego Maradona vezette, a tornán még veretlen argentinok a legnehezebb ágra került németekkel találkoznak.

Németország és Argentína útja a negyeddöntőig (videókkal)

Németország: csoport: - Ausztrália 4-0, - Szerbia 0-1, - Ghána 1-0
nyolcaddöntő: - Anglia 4-1
Argentína: csoport: - Nigéria 1-0, - Dél-Korea 4-1, - Görögország 2-0
nyolcaddöntő. - Mexikó 3-1

Argentína könnyű csoportba került, simán, veretlenül tudta le a meccseit – bár kivétel nélkül minden meccsen szerzett egy szabálytalan gólt –, a németek lesznek az első igazán komoly ellenfeleik.

Németország csoportja sem volt nehéz, de ha világbajnokságot akar nyerni, az angolok kiverése után Argentínát és valószínűleg Spanyolországot is le kell győznie.

Argentína - Németország

Diego Maradona folyamatosan variálja csapatát, nem csak a személyeket, a felállást is meccsről meccsre változtatja. Néhány játékosa furcsa pozíciókban tűnt fel, de az argentin keretben olyan tartalékok vannak, hogy a többi csapat csak irigykedhet rájuk: Maradonának olyan támadói ülnek a padon a gólokat ontó Tevez-Higuain-kettős mögött, amilyenek a németek kezdőjében sincsenek: Diego Milito, Sergio Agüero, még Martin Palermo is klasszis futballista.

Németországnak már van egy veresége a tornán, a Szerbia elleni csoportmeccsen Miroslav Klose piros lapja miatt emberhátrányba kerültek, és bár kiegyenlíthettek volna, Lukas Podolski - a német válogatott rendes játékidős vb-történelmében először - kihagyta a 11-esét. A németek Anglia ellen bizonyították, jogosan kerültek a legjobb nyolc közé, kiválóan futballozva ütötték ki az angolokat.

Az argentin válogatott leginkább kiváló támadóiban bízhat, védelmét viszont a németeknél gyengébb csapatok is többször zavarba hozták, kapusáról, Romeróról sok nem derülhetett ki eddig.

A németek hátvédjei magabiztosak, bár a balbekk posztja nem megoldott, a klubjában jobbhátvéd Boateng játszik itt, mert Badstuber lassú. Joachim Löwnek ez persze nem gond, négy éve Phillip Lahmot hozta át a jobb oldalról, ő is megoldotta, a csapat bronzérmes lett. Hiányzik a német középpályáról egy jó ütközőember is.

Összesítésben Argentína, a vébéken Németország a jobb

A párosításnak legendás történelme van, a két ország 1986-ban és 1990-ben zsinórban két világbajnoki döntőt játszott, és háromszor is találkozott a csoportkörben.

Az összesített mérleg némi argentin fölényt mutat, 8 dél-amerikai győzelemmel szemben a németek ötször győztek 18 lejátszott meccsükön, de a vébéken Németország áll jobban.

Az 1986-os világbajnokság Diego Maradonáról szólt, a negyeddöntőben egy meccsen belőtte a futballtörténelem legszebb és legbotrányosabb gólját Angliának, a zseniális játékával hajtott Argentínát nem lehetett megállítani, 8 évvel hazai pályán szerzett világbajnoki címe után újra bajnok lett.

A döntőben Maradona nem lőtt gólt, de szórta a tökéletes passzokat. Jose Brown és Jorge Valdano góljaival 2-0-ra vezetett Argentína, de Karl-Heinz Rummenige és Rudi Völler találataival a németek a hajrában kiegyenlítettek. A döntőt végül Burruchaga döntötte el Maradona passzából a 83. percben, Argentína világbajnok, Diego Maradona a torna legjobb játékosa lett.

1990-ben a világbajnokság alacsony színvonalához méltó döntőt játszott a két csapat. Az argentin válogatott sok sérültje és eltiltottja miatt inkább csak védekezett, így a németek sem tudtak sok helyzetet kialakítani, végül Andreas Brehme 85. percben bevágott büntetőjével győztek.

A döntő 65. percében Jürgen Klinsmann teátrális esése után a játékvezető kiállította Pedro Monzont, ez volt az első piros lap vb-döntőben, Gustavo Dezottié a második, a lefújás előtt nem sokkal.

Argentína és Németország a 2006-os tornán is óriási meccset játszott. A negyeddöntőben Argentína szerzett vezetést, Jose Pekerman kapitány a második félidőben elkezdte lecserélni a csatárait, ki akarta védekezni a maradék időt, ami ha valaki ellen rossz taktika, az – kivált a hazai pályán játszó – Németország.

Miroslav Klose a 80. percben kiegyenlített, a csatárok nélküli argentinoknak már nem volt esélyük a gólszerzésre a hosszabbításban, jöttek a büntetők.

Németország soha nem veszített büntetőpárbajt, ezúttal sem. A négy német lövő nem hibázott, Jens Lehmann pedig egy sportszárába rejtett cetli segítségével előre tudta, hova lőhetik a 11-eseket az argentinok, két büntetőt hárítva elődöntőbe védte Németországot.

A lefújás után kvázi összeverekedtek a felek, több argentint és a német kulcsember Thorsten Fringset eltiltották, nem játszhatott az elődöntőben.

Most már a kezdés előtt összevitatkoztak a felek, a németek beszóltak Maradonának sajtótájékoztatóikon, az argentin kapitány visszaszólt.