Zaire: akik tényleg az életükért játszottak

19 sztori a XIX. világbajnokság előtt

2010.05.11. 16:36
1974-ben egy ismeretlen afrikai ország, Zaire mutatta be, milyen az, amikor egy csapat valóban az életéért játszik. A helyzet egyszerű volt: 12 percet kellett kihúzniuk Brazília ellen gól nélkül, ha élni akartak. A vébék történetének egyik legmulatságosabb jelenete újragondolva.

Az 1974-es világbajnokság legérdekesebb résztvevője már azzal történelmet írt, hogy kijutott az NSZK-ban rendezett tornára. A Kongói Demokratikus Köztársaság első fekete afrikai csapatként, még Zaire néven vett részt a vébén, miután megnyerte az Afrika-kupát. 36 évvel ezelőtt ez már jelentett némi rangot, de senki nem várta Zairétől, hogy meglepetést okoz a világ legjobbjai között.

Mobutu elnök teljes neve

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, azaz A Legyőzhetetlen Harcos, aki Kitartással és Megtörhetetlen Akarattal Hódít, Lángokat Hagyva Maga Mögött

Az országban uralkodó diktátor, Mobutu Sese Seko elnök is jelezte, meg tudja bocsátani, ha Zaire nem nyeri meg egyből a világbajnokságot, de arra nyomatékosan felhívta játékosai figyelmét, hogy ne merészeljenek szégyent hozni a büszke népre. A népirtó, több ezer ember haláláért felelős elnök egyébként 5 milliárd dolláros zsákmánnyal a harmadik legtöbbet sikkasztó államférfi a világ történetében.

A németországi meglepetés valóban elmaradt, Zaire az első meccsét Skócia ellen még egy tisztességesnek mondható 0-2-vel lehozta, de aztán a Jugoszlávok 9-0-ra gázolták le. A zaireiek ránézésre valóban nem sokat tudtak a futballról, a legalapvetőbb helyezkedési, taktikai szabályokkal sem voltak tisztában, még azt sem tudták, hogyan kell sorfalat állítani. Nem csoda, hogy első két csoportellenfelük megszórta őket.

A jugoszlávok ellen vereség után Mobutu megtudta, hogy ez a világbajnokságok történetének legsúlyosabb veresége, azaz a csapat tagjai semmibe vették a parancsát, és megalázó vereséget szenvedtek. Németországba utazott, hogy a harmadik mérkőzés előtt átvegye az irányítást a válogatott felett. Mobutu ezúttal egyszerű, könnyen számon kérhető elvárásokkal küldte pályára az övéit: ha 3 gólnál többel kikapnak az utolsó csoportmeccsükön, végük van.

A harmadik csoportmeccsen a világbajnoki címvédő Brazília következett, Jairzinhóval, Rivelinóval, Ademirrel. A gelsenkircheni Parkstadionban senkinek fogalma nem volt róla, mi történik valójában a pályán, csak azt látták, hogy a 12. percben bent volt az első. Még belefér, ráadásul egészen jól is védekezik Zaire. Aztán a 66. percben jön a második, 12 perccel a vége előtt pedig bent van a harmadik is.

A zairei játékosok hiába védekeztük úgy, ahogy illik, amikor a futball történetében először és utoljára valóban az életük múlt a mérkőzésen. Minden lövésbe hárman dobták magukat, a felszabadítások a stadion parkolójában kötöttek ki, mégis ott tartottak a 78. percben, hogy ha még egy gólt kapnak, a heroikus erőfeszítések semmibe vesznek – velük együtt.

Ekkor történt az a jelenet, amire biztosan nagyon sokan emlékeznek (a szurkolók a vébék történetének 14. legnagyszerűbb pillanatának választották): egy kapuval szemben megítélt brazil szabadrúgásnál az egyik zairei játékosból, Mwepu Ilungából kiszabadult a feszültség.

Akkor persze mindenki nevetett rajta, és arról beszélt, még a szabályokat sem ismerik az afrikaiak, pedig egyáltalán nem erről volt szó, hiszen Afrika bajnoka volt éppen Zaire.

A játékosok mindenesetre megőrizték a 3-0-s vereséget, és elkerülték az azonnali retorziókkal fenyegető negyedik gólt. Hogy mi lett velük a vébé után, arról semmit nem tudni, de ha létezik bravúr, ami egy 0-3-as meccshez köthető, az övék biztosan az.

A témát a nagy sikerű angol sorozat, a Dirty Rotten Scandals is feldolgozta.  • Hírek
  • Csok