Kornélia
1 °C
14 °C

390 ezer euró jár a francia vb-győzelemért

2010.06.03. 11:45

Fejenként 390 ezer eurót kapnak a francia labdarúgó-válogatott tagjai, ha megnyerik a Dél-afrikai Köztársaságban jövő pénteken kezdődő és július 11-én záruló világbajnokságot.

Az összeget a párizsi L’Équipe csütörtöki híre szerint a nemzeti együttes vezéralakjai - Franck Ribéry, Thierry Henry, William Gallas, Patrice Évra, Éric Abidal, Jérémy Toulalan és Nicolas Anelka - harcolták ki a hazai sportági szövetség (FFF) irányítóival folytatott alkudozás végeredményeként. A francia sportnapilap szerint a játékosok 400 ezerig kívánták felhajtani a vb-elsőségért járó jutalmat, míg az FFF javaslata eredendően 240 és 300 ezer euró között mozgott.

A zöldasztalnál végül is diadalmaskodó francia futballisták a megállapodás értelmében fejenként 70 ezret kapnak, ha megnyerik a csoportküzdelmeket, ugyanennyi jár azért, ha a folytatásban a 16-ból a legjobb nyolc közé lépnek tovább, az elődöntő, és a döntő egyformán 100 ezret ér, míg a vb-cím megszerzése esetén további 50 ezer euró üti a markukat. Ribéryék a tárgyalásokon okkal hivatkozhattak arra, hogy ők az első helyért adott esetben még mindig kevesebbet kérnek, mint a riválisok, akik közül például a spanyoloknál a világbajnoki végső győzelem fejenként 550 ezer eurót hozna a konyhára, az angolok győzedelmi fejpénze pedig 450 ezer euróra rúg. A francia nemzeti együttes a vendéglátó Dél-afrikai Köztársaság, továbbá Mexikó és Uruguay válogatottjával van egy csoportban.