A szlovák sajtó szerint továbbjutásuk a vb legnagyobb meglepetése

2010.06.25. 12:37

Szlovákia nyolcaddöntőbe jutása a címvédő Olaszország legyőzésével a pozsonyi sajtó szerint az idei vb legnagyobb meglepetése, legnagyobb szenzációja, egyben a szlovák futball történelmi sikere.

A szlovákiai nagyvárosokban csütörtökön este ezrek vonultak az utcára, hogy megünnepeljék a nem várt, de remélt sikert. Pozsonyban, Besztercebányán, Kassán és néhány más helyen az emberek a tereken óriáskivetítőkön nézték végig a meccset. Később megteltek a kocsmák, a bárok és a vendéglők. "Olyan volt a forgalom, mint ha szilveszter lett volna" - mondta a televíziónak az egyik vendéglős, aki sok más társához hasonlóan kora hajnalig tartott nyitva. Az utcákon az éjjel sok volt ugyan a kiabáló, ittas ember, de rendbontásról nem érkezett jelentés.

"Az utolsó, akinek ráadásul az első két mérkőzése sem sikerült fényesen, most kétvállra fektette a többszörös világbajnokot, és megérdemelten hazaküldte" - írja a Pravda című napilap, amely a többi újsághoz hasonlóan az első oldalon kommentálja a Szlovákia-Olaszország (3-2) mérkőzést.

Már a címek is sokat mondóak: Afrikában szlovák csoda történt (Sme), Ez a mérkőzés egy álom volt (Novy Cas), Dél-Afrikában folytatódik a szlovák álom (Hospodárské Noviny), Fiúk, köszönjük! (Plus jeden den).
"Szlovákia afrikai álmát álmodja, mégpedig a címvédő olaszok számlájára" - írja a Sport című napilap.

A Sme vezércikke szerint Szlovákia feltámadt, és a tegnapi senkikből egyszerre hősök lettek. A futball csodálatos játék. A szlovák futball az olaszok elleni teljesítménnyel az egész világon elismerést szerzett magának. Az ilyen siker néha magasba röpíti a csapatokat, és az ilyen csapatoknak szerencséjük is lenni szokott. Szép lenne, ha ez lenne Szlovákia esete is - írja a lap.

A Hospodárské Noviny szerint az önálló Szlovákia majdnem két évtizede alatt most nyújtotta legjobb teljesítményét a labdarúgó válogatott. Az újság ugyanakkor úgy véli: be kell ismerni, hogy Szlovákiának hatalmas szerencséje is volt. Sokat köszönhet Új-Zélandnak, amely a szlovákokon kívül képes volt az olaszokkal is döntetlenre játszani, és ezzel tovább éltette a szlovákok reményét a továbbjutásra. Ugyanakkor a Paraguay elleni, immár harmadik döntetlen azt jelentette, hogy az új-zélandiak elbúcsúznak a világbajnokságtól.

A lapok egybehangzóan megállapítják: a két nem jól sikerült mérkőzés után a szlovák válogatott olyan kollektív mozgósításra volt képes, amely ellen még a címvédő olaszok sem találtak ellenszert.  • Hírek
  • Hírek