Kornélia
-1 °C
15 °C

A vuvuzela elnyomja a sípot, de milliókat ér

2010.06.15. 11:21
A hangszer kitalálója halkabb változatot tervez, hogy legalább a bírói sípszót lehessen hallani. Cristiano Ronaldo szerint nehéz koncentrálni ilyen zajban, de ez van, meg kell szokni. Főleg mert a gyártó eurómilliókat kasszíroz belőle.

A vuvuzela hangja 127 decibel erősségű, ezzel hangosabb mint egy dob vagy a játékvezető sípja, derítette ki az Afp hírügynökség.

A meccsek alatti folyamatos zümmögés a játékosokat is zavarja, legutóbb Cristiano Ronaldo nyilatkozta, hogy a hangzavarban nagyon nehéz a meccsre figyelni.

"Nehéz ekkora zajban koncentrálni. Sok játékos nem szereti a vuvuzelát, de ez van, meg kell szokni." - mondta Ronaldo, a Real Madrid portugál játékosa.

A FIFA szervezőbizottságának elnöke pár napja még azt mondta, ha továbbra is ennyi panasz érkezik, nem elképzelhetetlen, hogy betiltják a dél-afrikai hangszert, de másnap máris cáfolták a hírt.

"Most csináljuk az új vuvuzelákat, ezek 20 decibellel halkabbak lesznek, mint a mostaniak" - mondta Neil van Schalkwyk, a hanszert gyártó cég társtulajdonosa. Ők 2009 októbere óta másfél milliót adtak el belőle Európában, és azt várják, hogy csak a vb alatt 2 millió eurós bevételük lesz.