Géza
1 °C
16 °C

Az észak-koreaiak szerint jobbak, mint szomszédaik

2010.06.08. 08:34

A részvételi jog megszerzését követően egy év alatt 12 barátságos mérkőzést játszott a világ többi részétől szinte teljesen elzárkózó Észak-Korea labdarúgó-válogatottja, hogy megfelelően felkészüljön a pénteken kezdődő világbajnokságra. A világranglistán 105. helyezett csapat legutóbb a 2004-es Európa-bajnok Görögország jelenlegi legjobbjai ellen ért el 2-2-es döntetlent.

„Technikailag nagyjából a dél-koreaiak és a japánok szintjén állunk, mentálisan és fizikálisan azonban bármelyik környező ország együttesét felülmúljuk”- véli a csapat egyik játékosa, Dzsong Te Sze. Az ázsiai Rooneyként is emlegetett futballista önmagától mérkőzésenként egy gólra számít, csapattársai közül azonban nem mindenki várhatja ilyen magabiztosan a rajtot. Például a csatár Kim Mjong Von, akit Kim Jong Hun szövetségi kapitány furcsa módon csapata harmadik számú kapusának jelölt meg. A nemzetközi szövetség, a FIFA egyértelmű határozatot hozott az ügyben: az Amrokgang SG játékosa vagy beáll a kapuba, vagy egyáltalán nem léphet pályára.

Az ázsiai ország nemzeti tizenegyének a hiba elkövetése nélkül se lenne - a papírforma alapján - sok esélye a vb-csoportból való továbbjutásra, mivel nagyon erős ellenfelekkel, a brazilokkal, az elefántcsontpartiakkal és a portugálokkal sorsolták össze. Ugyanakkor ezt megelőző legutóbbi szereplésük alkalmával, 1966-ban az észak-koreaiak meglepetést okozva a negyeddöntőig meneteltek. Szurkolók mindenesetre nem kísérik el a csapatot, észak-koreaiaknak Dél-Afrikába utazni ugyanis szinte lehetetlen, így a felkínált ezer jegyet Kína kapta meg, ahonnan - sajtóértesülések szerint - zenészekből és színészekből álló csoport utazik majd a vb-re. A nagy szomszéd alakulata egyébként nem lesz ott a dél-afrikai tornán.