Zoltán
-4 °C
9 °C

Futball-vb: gond van a biztonsággal

2010.06.10. 07:11

Továbbra is aggódnak a saját biztonságuk miatt a pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon résztvevő csapatok és szurkolók, pedig a helyi kormány komoly intézkedésekkel készült a rendezésre. A torna hivatalos honlapján megjelent biztonsági tájékoztató szerint a mérkőzéseknek otthont adó kilenc várost a hatóságok részekre osztották, s külön figyelmet fordítanak a nemzetközi szövetség (FIFA) kihelyezett központjára, a stadionokra, a válogatottak és a külföldi drukkerek szálláshelyeire, a parkokra és éttermekre, valamint a turistaközpontokra.

A helyszíneken összesen közel 40 helikopter teljesít szolgálatot, 10 vízágyú áll készenlétben, az autópályák biztosítására pedig 100 autó áll rendelkezésre, s 41 ezer rendőr dolgozik folyamatosan. A kormány négy mozgatható parancsnoki központot építtetett, amelyek élő képen tudják követni a helikopterek, repülőgépek, illetve a 300 biztonsági kamera által rögzített felvételeket. Ezeket természetesen a világbajnokság után is használni fogják. Ezek mellett 100 ezer tartalékos rendőrre számíthatnak a szervezők, s a vb-n résztvevő országok szintén küldtek rendfenntartó egységeket Dél-Afrikába, akik a helyi erőket segítik a nyelvi és kulturális akadályok leküzdésében.

A szurkolók számára létrehoztak egy 24 órán keresztül működő, több nyelvű telefonvonalat, amelyen bárki bejelentheti, ha segítségre van szüksége. A meghozott intézkedések ellenére a helyszínen tartózkodóknak továbbra is komoly aggodalmaik vannak, s a helyzetet csak rontja, hogy ismeretlen tettesek szerdán saját hotelszobájukban, fegyverrel raboltak ki három újságírót. Egyiküket, egy Magaliesburgban megszállt portugál fotoriportert pisztollyal csaknem fél órán át ágyában tartott két férfi, s közben 35 ezer dollár értékben loptak el tőle műszaki felszerelést. Kollégáit, egy spanyol és egy egyelőre azonosítatlan újságírót álmában fosztották ki ugyanabban a szállodában.