Futball-vb: nagyobb a tét, nőtt a színvonal és a gólok száma is

2010.06.22. 11:49

A csalódást keltő első kör után a csoportmérkőzések második fordulójában a nagyobb téttel párhuzamosan a színvonal és az eredményesség is jelentősen emelkedett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: amíg az első 16 találkozón mindössze 25 gól esett, addig az újabb 16 összecsapáson már 42. Ez azt jelenti, hogy az első fordulónak 1,56-os a gólátlaga, míg a második körben már 2,625. Az egész tornát tekintve jelenleg közel 2,1 az átlag, amely még elmarad a minden idők legalacsonyabb gólátlagát (2,21) hozó vb-től, az 1990-es olaszországi tornától.

Szintén beszédes adat, hogy az első fordulóban csak a németek voltak kettőnél többször eredményesek, míg a második körben már Uruguay, Argentína, Brazília és Portugália is legalább három találatot jegyzett. Továbbá a kétgólos együttesek listája sem volt hosszú az első 16 találkozó után: mindössze három gárda szerzett ennyi találatot, míg a hétfőn befejeződött újabb körben már hét együttes. Az első mérkőzéseken a csapatok 40 százaléka, szám szerint 13 egyetlen gólra sem volt képes, a második találkozók után viszont már csak három együttes, Franciaország, Algéria és Honduras maradt eredménytelen.

További érdekesség, hogy az első körben egyetlen mérkőzés sem volt, amelyen a vesztésre álló csapat fordítani tudott volna, míg az újabb fordulóban ez a bravúr Görögországnak és Dániának sikerült. Az első összecsapásokon nem akadt olyan játékos, aki legalább kétszer lett volna eredményes, viszont azóta az argentin Higuaín mesterhármast ért el, míg az uruguayi Forlán, a brazil Luis Fabiano, a portugál Tiago és a spanyol Villa is duplázott. A gól nélküli mérkőzések száma is megfeleződött: a torna első szakaszában kétszer maradtak érintetlenek a hálók, míg a folytatásban már csak egyszer, az Anglia-Algéria összecsapáson nem született gól.  • Hírek
  • Bankszámla