Hatalmas ünneplés Berlinben a németek továbbjutása után

2010.06.24. 10:06

Nem sokkal éjfél előtt még több mint 300 ezren ünnepelték Berlin központjában, a Brandenburgi kapunál a német válogatott Ghána elleni győzelmét. A több százezres tömeg hatalmas kivetítők előtt nézte a szerda késő esti mérkőzést, és a 60-ik percben szerzett győztes gólnál páratlan örömujjongás tört ki. A találkozó lefújása után pedig már minden feszültség ünneplésbe csapott át.

A mérkőzés után elhangzott első szakértői nyilatkozatok ugyanakkor arról szóltak, hogy a német válogatott rendkívül nehéz győzelmet aratott, és a csoportelsőséghez, illetve a továbbjutáshoz jó adag szerencse is kellett. A második helyen végzett és a németekkel együtt ugyancsak továbbjutó ghánai csapat több óriási helyzetet dolgozott ki, és két esetben a csapatkapitány, Philipp Lahm, egy ízben pedig a fiatal kapuvédő, Manuel Neuer mentette meg a csapatot a biztosnak látszó góltól.

Joachim Löw szövetségi kapitány éjfél előtti televíziós nyilatkozatában mindenekelőtt a győzelem jelentőségét emelte ki, és dicsérte a fiatal játékosainak lelkesedését. Löw éppen a rájuk nehezedő hatalmas nyomással, illetve a nagy feszültséggel magyarázta, hogy ezúttal több volt a hiba, mint az első két mérkőzésen, és különösen a védelem bizonytalankodott sokat. A továbbjutás azonban önmagáért beszél - érvelt a kapitány, aki szerint vasárnapig van idő levonni a tanulságokat, illetve kijavítani a hiányosságokat.

A Ghána felett aratott győzelem után Németország már előre tekint, és az Anglia elleni vasárnapi nyolcaddöntőt várja. Löw kiemelte, hogy az angol-német találkozóknak rendkívüli hagyományai vannak. A kapitány szerint az angolok rendkívül kemény ellenfelek lesznek, ezért vasárnap a szerda este, Ghána ellen nyújtott teljesítménynél jóval többre lesz szükség.

A szakértők szerint a selejtező csoportból való továbbjutással Németország teljesítette házi feladatát, a neheze azonban most következik. Mindezzel kapcsolatban az idézett szakértők arra is emlékeztettek, hogy a világbajnokságok történetében még nem fordult elő, hogy a német válogatott már a selejtezők során búcsúzott volna. Szerencsére, ez a hagyomány most sem szakadt meg.  • Tippek
  • Bankszámla