Edina
2 °C
15 °C

Zigic a legmagasabb, Eriksen a legfiatalabb

2010.06.08. 07:10

A szerb válogatott támadója, a 202 cm-re nőtt Nikola Zigic a legmagasabb, a 18 éves és 4 hónapos dán Christian Eriksen pedig a legfiatalabb a pénteken kezdődő, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mezőnyében.

A legfiatalabb játékos: Christian Eriksen a holland Ajax Amsterdam játékosa, aki 1992. február 14-én jött a világra. Rajta kívül még Vincent Aboubakar, Joel Matip (mindkettő Kamerun), Chris Wood (Új-Zéland) és Xherdan Shaqiri (Svájc) 18 esztendős a vb-n résztvevő futballisták közül.

A legidősebb játékos: A torna öt rangidős labdarúgója - nem meglepetés - egyformán kapus. A rekorder az angol David James, aki 39 évesen és 10 hónaposan szerepel majd a vb-n, de kollégái - Sander Boschker (Új-Zéland), Marcus Hahnemann (Egyesült Államok), Mark Schwarzer (Ausztrália) és Oscar Pérez (Mexikó) - is közelítenek már a negyvenhez.

A legmagasabb játékos: A kétméteres határt mindössze ketten "viszik át": a szerb Nikola Zigic 202 centiméter, de csupán egy centivel marad el tőle az angolok hórihorgas támadója, Peter Crouch.

A legalacsonyabb játékos: Sokan azt tippelik, hogy ez a cím az argentinok sztárját, Lionel Messit illeti, de nem így van. A hivatalos adatok szerint az egyformán 165 centis amerikai Jose Francisco Torres és az angol Aaron Lennon a legapróbb.

A legfiatalabb kapitány: A keretben helyet kapott fia miatt a média gyakran idősebb Vladimir Weissként emlegeti, de a tény az, hogy a szlovák válogatott szövetségi kapitánya 45 évével a dél-afrikai torna legfiatalabb szakvezetője.

A legidősebb kapitány: A görögöket irányító Otto Rehhagel a korelnök 71 évesen és 10 hónaposan. A német tréner 1938. augusztus 9-én született.