Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Iniesta beépítése futtatta fel a spanyolokat

2010.07.14. 23:54
A 2006-os vb-n Andrés Iniesta még fiatal volt, nem bíztak benne, a két évvel ezelőtti Eb-n már az egyik fontos láncszemnek bizonyult, a mostani vb-t pedig ő nyerte meg Spanyolországnak. A védelem cserélődött, de így is csak két gólt kapott az Eb-n és a vb-n egyaránt. A játékrendszer változott a torna közben is, de ez nem hatott ki az eredményességre.

A világbajnok Spanyolország alapcsapata alig változott az elmúlt négy évben, a legfontosabb módosítás Andrés Iniesta kiteljesedése. Négy éve még csak egy meccset játszott a most 26 éves középpályás, Luis Aragones kapitány ha lendíteni akart a játékon, akkor inkább az akkor még csak 19 éves Fabregast vetette be. 2006-ban a döntős franciák a belelendülő Zidane-nal a nyolcaddöntőben állították meg a spanyolokat, két hajrágóllal 3-1-re verték őket.

Már 2006-ban is megkérdőjelezhetetlen volt a kapuban Iker Casillas, Sergio Ramos volt a jobbhátvéd, a védelem közepén Puyol állt. A barcelonai játékos mellett három játékos is cserélődött az elmúlt három nagy tornán. Négy éve még Pablóval játszott, két éve Marchena volt a társa, Piqué azonban mindkettőt kiszorította 2010-re. Pablo már a keret közelébe sem került, Marchena csereként háromszor is beállt.

2006-ban még Pernia volt a védelem bal oldalán, őt már két éve lecserélte Aragones Joan Capdevilára. A módosítás bevált, Vicente del Bosque is meghagyta a csapatban a balhátvédet. Pedig a Villarreal játékosa elméletileg a csapat leggyengébb pontja, klasszisnak sem tartják, de az egész Eb-n és vb-n megnyugtatóan, kvázi hiba nélkül játszott.

Xabi Alonso szerepelt 2006-ban a védekező középpályás posztján, az Európa-bajnokságon azonban helyette Marcos Senna játszott, elsősorban amiatt, mert Alonso nem volt jó formában. Senna most nem volt a csapatban, sőt, a keretben sem. Az időközben a Barcelonában alapember lett Busquets vette át a helyét del Bosquénél.

Xavi már a 2002-es vb-n ott volt, ekkor már abszolút meghatározó tagja a Barcelonának, 52 tétmeccset játszott a szezonban. Két év múlva az Eb-n is alapember volt a válogatottban.

Így változott a csapat:

2006: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Pablo, Pernia – Xabi Alonso – Fabregas (Luis Garcia), Xavi, Raúl – Villa, Torres

2008: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Marcos Senna, Xavi, Iniesta, David Silva – Villa, Torres

2010: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Xabi Alonso, Busquets – Xavi, Iniesta, Pedro – Villa (Pedro helyett Torres is játszott, akkor két csatár volt)

Xavi és Iniesta a 2008-as Eb-n már együtt volt a pályán, és ahogy a katalánok játéka is tőlük függ, igaz ez a válogatottra is. 2006-ban Frank Rijkaard egyikükkel sem számolt a Bajnokok Ligája döntőjében – Xavi sérült volt, be sem állt, Iniestát csereként azért bedobta -, a következő évben is leginkább egymást váltotta a két játékos, mintsem egymás mellett játszott volna. (Természetesen Iniesta volt csere.)

2007 februárjában Barcelona úgy esett ki idegenbeli győzelemmel a BL-ből Liverpoolban, hogy egymás mellett játszott a két alacsony középpályás, de utána sem ez volt a jellemző.

Guardiola fedezte fel Xavit és Iniestát is

Pep Guardiola és Cruyff beszélgetett a fiatalok edzésén a Barcelonánál, amikor Pep Xavira mutatott, és csak annyit mondott, ő fog engem nyugdíjba küldeni, majd Iniestát szemelte ki, és azt mondta, ő meg mindannyiunkat.

A 2007-08-as szezon úgy indult a Santander ellen, hogy ismét együtt voltak a pályán, de a következő két fordulóban megint nem. A Lyont is úgy verték, hogy Iniesta csak csere volt. 2007 szeptemberétől viszont már csak elvétve nem játszottak egymás mellett.

Az Eb-győzelemnél is igazolódott, mennyire hatékonyak, ha egyszerre vannak a gyepen, a Barcelonát átvevő Guardiolánál pedig 2008 augusztusától nem volt kérdés, hogy mindkettejüknek helye van a kezdőben.

A 2006-os vébén már Villa és Torres volt a két csatár, ezen Del Bosque sem változtatott. Mivel Torres nem épült fel teljesen a sérüléséből, ezért a kapitány szükségszerűen váltott, a formán kívüli Torres helyett bevetette Pedrót és csak Villa maradt elöl. A három középpályásos szerkezet is bevált a csapatnál. Pedro helyett Jesus Navas állt be a döntőben, ő is abszolút újonc, nem volt egyik nagy tornán sem a vb előtt. A bal lábas David Silva, aki alapember volt az Eb-győztes csapatban, a vébé első meccsén még kezdett, utána egyszer sem.

A spanyolok 1995-től négy évenként az U20-as világbajnokság elődöntőjébe kerültek, 95-ben negyedikek, 99-ben aranyérmesek, 2003-ban másodikok lettek.

A 95-ös csapatban Raúl és Morientes mellett játszott még Michel Salgado és Ivan de la Pena is, de közülük mostanra már senki sem maradt.

A 99-ben győztes csapatnak Xavi volt az irányítója, Casillas ellenben csak padozott az első számú Aranzubia mögött. A jelenlegi keretből Marchena szerepelt még abban a csapatban, más nem. A 2003-ban ezüstérmes U-válogatottat Iniesta képviseli egyedüliként a keretben.  • Bérelnék
  • Hírek