Ilyen bírókarriert még nem láttunk

2010.06.30. 22:27
A hazai játékvezetők elnöke, Vágner László szerint Kassai Viktor az első perctől tudja, milyen stílusban álljon hozzá egy meccshez. Eddig háromszor jó taktikát alkalmazott, negyedik meccset is kaphat az egész vb-keret legfiatalabb bírója.

Kassai Viktor a 2008-as Európa-bajnokságon még nem vezethetett meccset, akkor nem került a szűk elitbe, de negyedik játékvezetőként három csoportmeccset is kapott. Az olimpián övé volt az argentinok egy csoportmeccse, majd a döntő is, melyet Argentína Nigéria ellen 1-0-ra nyert meg.

Az idei BL-sorozatban több csoportmeccset kapott, az egyenes kieséses szakaszban a Sevilla-CSZKA Moszka mérkőzéssel bízták meg, Vágner László után 12 évvel a sorozat ezen szakaszában újra volt magyar játékvezető.

A dél-afrikai világbajnokságon eddig három meccset vezetett, az elsőn (Brazília-KNDK) mindössze egy sárgát adott, a másodikon (Uruguay-Mexikó) is csupán hármat, pedig volt rá példa, hogy a sok színészkedés miatt ilyen meccsen ennek a duplájától sem riadnak vissza bírók.

A nyolcaddöntőben az Egyesült Államok-Ghána meccsre nevezte a FIFA, és az amerikaiak ugyan tartottak tőle (az egyetlen életben maradó afrikait segíteni kell), de közmegelégedésre vezetett, öt lapot osztott ki (az egyik fájt Ghánának, mert Ayew nem játszhat Uruguay ellen; töröltetni szerették volna, sikertelenül).

„A korához képest Viktor a csúcson van, ilyen karriert eddig nem igazán láttunk. Aki 25 évesen teszi le a játékvezetői vizsgát, mint korábban volt erre példa, már sehogyan sem érhetné utol: 15 évesen vizsgázott, 35 évesen már igen tapasztalt, hiszen hat éve már vb-selejtezőt vezetett. Végigjárta a szükséges létrákat, fokozatosan kapott egyre rangosabb megbízatásokat, tökéletesen építette fel saját útját” – mondta róla Vágner László, a bírók hazai főnöke.

Vágner természetesen Kassai mindhárom meccsét látta, de nem akarta osztályozni. A worldreferee.com viszont megtette, értékelése négy szempontból közelített, Kassai leggyengébb jegye tízből a nyolcas volt.

Gyakorlatilag mindhárom meccsén észrevétlen volt, érett fejjel, kiváló taktikát választva hozta le a meccseit - értékelte azért Vágner Kassait, hozzátéve, hogy az első perctől érezni lehetett, mit akar, tudta, milyen csapatok lesznek a pályán, hogyan viszonyuljon hozzájuk.

„Toronymagasan határozottságban fejlődött legtöbbet. Óriásit. Kisugárzása, megjelenése nagyon pozitív, előre felmérte, milyen vehemenciájú csapatoknak kell vezetnie. Sőt, nem csak vezette,  irányította is a mérkőzéseket, rendre érvényt szerzett akaratának. A ghánaiak panaszát nem is érdemes minősíteni, az a sárga is jogos volt.”

Iskolaigazgató segíti Kassait

Kassai angolul és németül beszél. Az átlagosnál magasabb, erős izomzatú, futóteljesítménye kimagasló. Vallja, hogy nem kell magas szinten rúgni a labdát ahhoz, hogy tudjuk azt, milyen érzelmek dominálnak a pályán. Állandó segítői: Erős Gábor (vállalkozó, vendéglátás), Vámos Tibor (iskolaigazgató)

„Van esély arra, hogy Viktor kapjon még meccset, de azt kizárom, hogy Ghánának még egyszer vezessen a negyeddöntőben. De még így is jó esélye van, hiszen péntektől még nyolc meccs van hátra. A döntőről korai beszélni, de mint említettem, megvan a megfelelő rutinja, lépésről lépésre haladt előre, és a komoly feladatokkal eddig rendre sikeresen, közmegelégedésre megbirkózott” – latolgatta Kassai esélyeit Vágner.

A legutóbbi vb-n a nyolcaddöntő után tizenegy játékvezető hazament, tizenkettőből választottak nyolc meccsre. Most a FIFA szélesebb körből, tizenkilencből szeretne választani, csak a nagyot hibázókat küldte haza. Rosetti mellett Larriondát és Lannoyt, aki Luis Fabiano kezezését nézte el.

A nemzeti érdekeltség kizáró ok a folytatásban, így a brazil Simon valamint a német Wolfgang Stark hátrányból indul. Általában arra is szoktak vigyázni, hogy európai bírók ne vezessenek európai csapatnak. Kassainak ez csak átmenetileg nem szerencsés, mert így nem kaphat negyeddöntőt, az elődöntőre viszont akár meg is nőhetnének az esélyei.

"Puhl Sanyi is vezetett még egyszer az olaszoknak azok után, hogy 1994-ben a negyeddöntőn bíráskodott, mégpedig a döntőt kapta meg. Hogy Viktor a brazilokkal kezdett, nem kizáró ok tehát, de addig még nagyon sok van hátra. Ott van még a kalapban az angol Webb, és még sokan. Idősebbek nála, Viktor az egész keret legfiatalabb tagja" - összegzett Vágner.

50 ezer dollár és napidíj jár a bíróknak

Kassai a legutóbbi Eb-n negyedik bíróként ezer eurót kapott. Mivel három meccsel is megbízták, háromezer eurót keresett. Dél-Afrikában fejenként ötvenezer dollárt kapnak a játékvezetők és asszisztenseik. A napidíjuk 100 dollár körül mozog. A játékvezetők 2006-ban 40 ezer dollárt kaptak, ez a duplája volt a 2002-es járandóságuknak.  • Tippek
  • Hírek