120 perc durvulás után Spanyolország a világbajnok

2010.07.11. 23:54
Az utolsó négy meccsén gólt sem kapva, összesen nyolc gólt lőve nyerte meg Spanyolország a világbajnokságot. Legnehezebben a holland védelmet törték fel, a 116. percig kellett várni a gólra, akkor Iniesta egy kontra végén a hosszú sarokba bombázott. A durva hollandok legnagyobb helyzeteit Robben hagyta ki.

Az első tíz percben úgy látszott, hogy Jimmy Jump mutatványáról nem sokat beszélünk: a mindig a pályára futó szurkoló majdnem elérte a vb-trófeát, amit Fabio Cannavaro helyezett el a pálya mellett.

Spanyolország-Hollandia összefoglaló

A spanyolok erősebben kezdtek, jó tíz perc alatt két veszélyes helyzetük is volt. Xavi szabadrúgása után Sergio Ramos fejelhetett kitekert mozdulattal, labdáját nagy bravúrral ütötte ki Stekelenburg, a kipattanót kisodródva találta meg Piqué. Pár perc múlva az előretörő Sergio Ramos könnyedén futotta le Kuytot, veszélyes beadását kivágta egy védő. A szögletvariációnál David Villa volt nagy helyzetben, kapásból lőtt, de az oldalhálóba.

A hollandok távolról próbálkoztak – Kuyt, Sneijder -, nem túl nagy meggyőződéssel. Az addig sem túl nagy iramú meccs negyed óra után a sárga lapokról szólt. Van Persie nyitotta a sort, ez közel sem volt annyira alattomos, mint mikor van Bommel megrúgta Iniestát. De Jong még erre is rátett: mellbe rúgta Xabi Alonsót. A másik oldalon Puyol és Sergio Ramos kapott Webbtől lapot.

Amikor a hollandok a játékkal foglalkoztak, Mathijsen akár a vezetést is megszerezhette volna, Robben szöglete után Kuyt passzolt a védő elé, aki hét méterre a kaputól lyukat rúgott.

A második félidő elején két újabb sárgát kaptak a hollandok. Xavinak volt egy szabadrúgása, egy szöglet után pedig Puyol megcsúsztatta a labdát, de Capdevila nem találta el jól.

A 63. percben kimaradt a meccs helyzete: Sneijder tökéletes labdával indította Robbent, aki lehagyta a védőket, tizenöt méterről lőtt, Casillas óriási bravúrral védte a lövést, balra dőlt el, de a jobb lábáról pattant szögletre a labda. A hollandok egy órát vártak arra, hogy az Inter irányítója meg tudja játszani a Bayern szélsőjét.

Vicente del Bosque változtatott elsőként, még Robben helyzete előtt, mert érezte, csapatából hiányzik a lendület. Jesus Navast hozta be, aki elvitte a szélen a labdát, belőtte középre, Heitinga lába között átment, David Villa elé került, aki három méterről azonnal lőtt, de a visszavetődő védő szögletre mentett.

Ez a helyzet mintha jelt adott volna, a spanyolok átvették az irányítást, de korántsem annyira meggyőzően, mint előző meccseiken. Még így is előnybe kerülhettek volna, mert Ramos a 76. percben jól robbant be Xavi szögletére, nyolc méterről tiszta helyzetben fejelhetett, fölé.

A spanyol nyomás már csak azért sem volt hasonlítható az eddig megszokott fölényhez, mert érezhetően tartottak Robbentől, nem is alaptalanul: Van Persie csúsztatása után simán lefutotta Puyolt, de Casillas felszedte a labdát. Fogták egymást, Webb nem ítélt semmit, a hisztiző Robben kapott egy sárgát.

A hosszabbítás nagy spanyol helyzetekkel kezdődött, ekkor már egyértelműen a spanyolok irányítottak. Iniesta indította Fabregast, aki a kapus lábába bombázott. Majd Iniesta tört kapura, de nem mert lőni, és passzolni sem, van Bronckhorst beérte. Navas megpattanó labdája centikkel ment mellé. Fabregas nagy szólója után fél méterrel lőtt mellé.

A hosszabbítás második felének elején Heitinga visszahúzta a kilépő Iniestát, megkapta a második sárgáját, ezzel neki tizenegy perccel a vége előtt befejeződött meccs, a szabadrúgás veszélytelen volt. Pár perc múlva Robbent is ki kellett volna állítani, mert a sípszó után elrúgta a labdát, de őt a pályán hagyta Webb.

Az angol bíró a hajrára szétesett, egy nyilvánvaló szögletet nem adott meg a hollandoknak, majd Eliát állította meg két spanyol védő, de nem ítélt semmit.

Ebből az akcióból a labda a spanyolokhoz került, mehetett a kontra a 116. percben, amely nem volt tökéletesen megrajzolt, de az utolsó passz látványos volt, Fabregas kitolta a labdát Iniestának, aki maga elé tette, az érkező védő előtt ellőtte a labdát, Stekelenburg beleért, de kiütni nem tudta a hosszú sarok elől.

A hollandok megint hisztiztek, Mathijsen kapott még egy sárgát. Casillas már a gólnál elsírta magát, utána is többször, amíg a kezébe került a trófea.

Hollandia 26 veretlen meccs után kapott ki, harmadszor is vb-döntőt veszített, ezzel rekorder.

A két gólkirály-jelölt, Villa és Sneijder a döntőben nem lőtt gólt, a szintén ötgólos, de több gólpasszt adó fiatal német Müller a vb aranycipőse.  • Hírek
  • Hírek