Szögesdrót, gettóhangulat, testőrök a vb-n

2010.06.03. 14:04

További Johannesburg Inside cikkek

Johannesburgi alkalmi tudósítónk, Barthos Zoltán már a világbajnokság előtt két héttel megérkezett. Egy amerikai cégnél dolgozik, amelyik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) partneri viszonyban áll. Leírta első benyomásait a helyszínről.

Minden sarkon sálat, baseballsapkát, zászlót, a trófea másolatát árulják. Alapvetően mosolygósak, örülnek, hogy világbajnokságot rendeznek, ha megálltunk egy piros lámpánál, azonnal három árus került az ablak mellé. Feltétlen szeretnének rábeszélni, hogy tőlük vegyünk ajándékokat.

P6020025

Dél-Afrikában most kezdődik a tél, de napközben meleg van, tizennyolc, húsz fok körül, egy pólóban simán lehet járkálni. Estére eléggé lehűl a levegő, volt már többször négy vagy öt fok is. Amikor először olvastam a városról, azt írták: a kocsikról néha jeget kell kaparni, annyira hűvös lesz júniusban. El tudom képzelni.

Taxit fogni nem lehet, nem szabad az utcán, mert veszélyes, sétálni azonban még a jobb környéken sem ajánlott. Van mindenkinek saját taxisa, nekem is. Mindig hívom, jön a hotelbe, megvár, bármennyi ideig tartson. Van persze, hogy nekem kell egy órát várnom rá, mert épp a város másik végén volt fuvarja.

Nem olcsó, de muszáj, mert tömegközlekedés igazából nincs. Úgy kell elképzelni az egészet, hogy a Deák téren még megy a metró, a Nyugatinál is, de az Üllőiig már nem ér el. Oda 10-15 fős kisbuszokkal lehet menni, az itteniek kézjelekkel mutatják, melyik kerületbe szeretnének eljutni. Mivel ezeket a jeleket nem könnyű megjegyezni, marad a taxi, vagy a kocsibérlés. A bérlés kétszáz ZAR egy napra, ötezer forint.

P6020030

Péntekre béreltem, de azonnal felhívták a figyelmem, ha piros lámpánál állok meg, semmiképp se legyek beszorítva, ha megtámadnának valakit előttem, tudjak menekülni. A piros lámpánál itt este nem is kell megállni, csak lassítani, és figyelmesen benézni a kereszteződésbe, jönnek-e. Ha nem, szabad az út.

Mindenhol magas, szöges kerítések vannak, ami eléggé árulkodó a viszonyokról. A johannesburgi Soccer City stadionnál például a parkolót dupla szöges drót veszi körül, közte vizes árok. Látványnak sem utolsó.

Az újonnan épült lakóházakat is így kerítették el, mintha börtönök lennének. Állítólag áram van a kerítésben, nem fogom letesztelni, de ezt mondták.

A hotelt körülbelül két hete adták át, ennek megfelelően most lakjuk be, szinte minden napra jutott egy áramszünet. Az alkalmazottak nyugodtak, este előszedték a gyertyát, és várták, hogy visszajöjjön a fény. A hotel négycsillagos, de ez nem hazai mércével értendő.

K EPA20100317091

A döntőnek is helyet adó stadion környékén igazi gettóhangulat van, lesznek még érdekes esetek, ha innen örömmámorban kijönnek az emberek.

Fallal, kerítéssel körülvett táborokat alakítottak ki egyébként az angoloknak, ott fognak lakni, lesz kocsmájuk, mozijuk, kivetítőjük, és buszokkal fogják vinni a stadionba és vissza őket. Johannesburgban biztosan be lesznek zárva, a táborukban szórakozhatnak csupán, és kínosan ügyelni fognak arra, hogy a szurkolók ne keveredjenek a városokban.

Szerdán nyitotta meg az egyébként kiváló stadiont Joseph Blatter FIFA-elnök. A Soccer City belülről pazar, de még mindenfelé vezetékek látszanak, olyan 90 százalékos állapotban lehet. Még dolgoznak rajta, de az ebédidőt elég precízen betartják, ahogy dél lesz, rögtön lefekszenek a munkások a gyepre, aki éppen festett, az a kerítés mellé.

Nem túl képzett társaság dolgozik bent a stadionban, amikor megkértem egyiküket, hogy fotózzon le, szembevakuzta magát a géppel. Úgy megijedt, hogy majdnem elejtette, utána már nem is vállalkozott a feladatra.

Mivel eddig betartottuk a szabályokat, nagy gondunk nem volt, de biztos, ami biztos, van két testőrünk. Nem kísérnek bennünket mindenfelé, de legutóbb Lady Gaga mellett voltak, ezért elég gyakran beszélnek róla.  • Tippek
  • Bankszámla