Zoltán
-5 °C
9 °C

Hollandia is kezdhet úgy, mint a németek

2010.06.14. 11:32
Dánia vérszegény volt az edzőmeccseken, a selejtező csoportban is inkább az eredményei, mint a mutatott játéka alapján érdemelt dicséretet. A hollandok általában jól szoktak indulni.

Ez az első olyan párosítás a világbajnokságon, amelyiken két európai csapat játszik, egy tempós és nyílt meccsel emelhetnék a vb eddig nem túl magas színvonalát.

Hollandia az előkészületi meccseken megmutatta, milyen sebességgel képes játszani még akkor is, ha nem veszi komolyan a meccset: a  magyaroknak hatot, Ghánának négyet vágott.

Dánia, amióta megérkezett Dél-Afrikába, nem rúgott gólt, kétszer is 1-0-ra kapott ki, Ausztrália valamint a házigazda verte.

Nem várható tehát tőlük, hogy kimagasló futballt mutatnak, ráadásul a házi gólkirály, Nicklas Bendtner egy rejtélyes sérülés miatt nem játszik.

Morten Olsen kapitány ennek ellenére magabiztos: „Hollandia játéka nem titok előttünk. Ismerjük őket, mindent tudunk róluk, nem fognak meglepetést okozni nekünk. Nem is lehet más tervünk, minthogy kordában tartsuk őket, és biztos vagyok benne, hogy jó eredményt érünk el ellenük.”

Jóslat: Hollandia - Dánia

„Többé-kevésbé már hollandnak érzem magam” – nyilatkozta Jon Dahl Tomasson, aki évek óta a Feyenoord játékosa. „Tizenkét vagy tizenhárom játékos játszott a csapatunkból Hollandiában, ismerjük a mentalitást, a futballkultúrát, mindent. Ha úgy akarnánk, akár hollandul is beszélhetnénk a hotelben." Olyannak érzi magukat, mint az oroszlánok, akik alig várják, hogy kiszabaduljanak a ketrecből.

„Emlékszem arra játékoskoromból, milyen lassan telnek ilyenkor a napok. A hotelben alig történik valami, ezt el kell viselni. Akik ezt megtanulják kezelni, a pályán is rugalmasabbak lesznek” – közelített Bert van Marwijk a meccshez. A holland kapitány elvárja, hogy a várakozás még motiváltabbá tegye csapatát.

„Különös arrogancia jellemző ránk, ami az erősségünk. Nem hagyhatjuk, hogy eluralkodjon rajtunk, mert különben hátrány lesz. Ha meg akarod semmisíteni az ellenfelet, az visszaüthet. Az első nap óta ezt magyarázom a játékosaimnak.”

Wesley Sneijdertől sokban függ majd a hollandok játéka, ő fogja mozgatni a csapatot, és bőven lesz kit, még akkor is, ha Arjen Robben sérülése miatt nem lesz kezdő.

Robin van Persie és Daniel Agger párharca lehet a kulcsmomentum, az Arsenal csatára hosszú sérülése után kiváló formába lendült, nem lesz könnyű megfékezni.

Várható kezdőcsapatok:

Hollandia: Stekelenburg (1) - van der Wiel (2), Heitinga (3), Mathijsen (4), van Bronckhorst (5) - van Bommel (6), de Jong (8) - Kuijt (7), Sneijder (10), van der Vaart (23) - van Persie (9)
Dánia: Sörensen (1) - Jacobsen (6), Kjaer (3), Agger (4), Mtiliga (23) - D. Jensen (7), C. Poulsen (2), Kahlenberg (12) - Rommedahl (19), Tomasson (9), Grönkjaer (8)