11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 1
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Rosszul hat a győzelmi kényszer

2010.06.22. 16:04
Az elmúlt három, 32 résztvevős világbajnokságon azok a válogatottak, amelyeknek nyerniük kellett az utolsó fordulóban, általában gyengén teljesítettek. 2006-ban ketten buktak el, nyolc éve hatan, 1998-ban egyenlő volt az arány. Így is kétszer több válogatott esett ki, amint amelyik továbbment.

Ha az összes válogatottat belevesszük, tizenkét válogatott került győzelmi kényszerbe az utolsó fordulóra. A tizenkettőből persze nem mind reális esély, és ha nagyon akarnánk, akár még lehetne bővíteni is a felsorolást: Franciaország, Dél-Afrika, Anglia, Egyesült Államok, Algéria, Németország, Szerbia, Dánia, Olaszország, Új-Zéland, Spanyolország, Svájc.

Franciaország az elmúlt két vb-n is az utolsó csoportmeccsre bízta, de most annyiban más a helyzet, hogy Uruguay és Mexikó egy könnyű döntetlennel kiejtheti mindkettőt.

A franciák a legutóbbi vb-n bírták a nyomást – 2-0-ra verték Togót -, nyolc éve viszont nem, akkor rúgott gól nélkül estek ki, pedig csak Dániát kellett volna megvernie a sérült Zidane-nal felálló csapatnak.

2006-ban két válogatott nem bírta a nyomást, a cseheknek a későbbi győztes olaszokat kellett volna vernie, de kikaptak 2-0-ra. A horvátoknak Ausztráliát kellett volna verniük, de csak 2-2 jött össze, így a horvátok kiestek, az ausztrálok folytathatták.

Még ennél is rosszabb volt az arány nyolc éve, amikor hat válogatott esett ki, nem táltosodott meg az utolsó körre.

A már említett franciák mellett Uruguay, amelyik Szenegállal nem bírt. A portugálok a rendező Dél-Korea ellen zuhantak ki – egy döntetlennel is továbbmentek volna -, az argentinok a svédeket nem tudták verni. 1-1 lett, Batistuta pedig visszavonult.

Horvátország ekkor Ecuadorral szemben maradt alul, így ugyan az olaszok is győzelmi kényszerben voltak, nekik elég volt egy szoros döntetlen (1-1) Mexikóval.

Hárman mentek tovább. Paraguay és Törökország hozta a kötelezőt – Szlovénia valamint Kína volt a szenvedő fél -, Belgiumnak kifejezetten nehéz dolga volt, de az oroszokat 3-2-re megverte, ezzel pedig továbbjutott.

1998-ban Belgiumra rosszul hatott a tét, és három döntetlennel kiesett. Dél-Koreát kellett volna legyőzniük két góllal, de 1-1 lett. Kamerun sem folytathatta az egyenes kieséses szakaszban, mert nem bírt Chilével.

Norvégiát azonban nem zökkentette ki, hogy a brazilokat kell vernie, meg is tette, és ugyan Marokkó nagyon megverte Skóciát, a továbbjutáshoz kevés volt. Paraguay a már továbbjutott Nigériát verte, ez tehát nem a klasszikus győzelmi kényszer volt.  • Hírek
  • Bankszámla