Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Uruguay: még nem értük el célunkat

2010.06.26. 13:07
Dél-Korea az első olyan ázsiai csapat, amelyik kétszer is továbbjutott jutni a világbajnokság csoportköréből. A vb-n azonban még nem tudott dél-amerikai csapat ellen nyerni. Uruguay esélyes, mert jobb a védelme és jobbak a csatárai. Uruguay idén még nem kapott ki, Svájc betonvédelmének is hármat vágott barátságos meccsen.

Az öt továbbjutó dél-amerikai csapat közül talán Uruguay mutatta a legstabilabb védekezést, nem véletlenül, hogy kapott gól nélkül jutott a nyolcaddöntőbe. A védelem tengelyében álló Lugano (Fenebahce) kiválóan irányította társait, Muslera (Lazio) kapusnak lényegében még komoly bravúrt sem kellett bemutatnia az eddigi meccseken.

Uruguay az első meccsre még csak két támadó szellemű játékossal futott ki – 0-0 lett a franciák ellen -, utána viszont Oscar Tabarez megtalálta azt a helyes formációt, amelyik már gólokat is lő.

Diego Forlán és Luis Suarez mellé Cavani került a Palermóból. Forlán és Suarez 77 gólt lőtt a szezonban, de Cavani is kiváló teljesítményt nyújtott, és távoli lövéseire nem árt majd figyelni.

Dél-Afrika hármat kapott Uruguaytól, Mexikó egyet. Az uruk a világ elismerését vívták ki a meccsen, mert nem játszottak biztos döntetlenre, a továbbjutásukat jelentette volna, hanem nyertek.

 
Uruguay csoportkör

A 3,5 milliós ország közel áll ahhoz, hogy újra nagyhatalomként lehessen beszélni róla, igaz ehhez végig koncentráltan, ötletesen kell játszani Dél-Korea ellen, amelyik a fásult és nehézkes Görögországot simán verte (2-0), Argentínától azonban simán kikapott (1-4). „Jó lecke volt, sokat tanulhattunk a vereségből. Megtanulhattuk, hogyan kell védekezni és támadni latin-amerikai csapattal szemben” – nyilatkozta Pak Dzsi Szung, aki a Manchesterben együtt játszott Forlánnak, vagyis elég jól ismerik egymást.

Uruguay hasonlóan nehéz feladatnak ígérkezik, a védelem ráadásként szilárdabb, mint Argentínáé. A koreai védelem Nigéria ellen is hajmeresztő dolgokat produkált, nemcsak két gólt összehozott, hatalmas helyzeteket is megteremtett a csatárok előtt, de ők kihagyták azokat. Forlán és Suarez sokkal jobb formában van, mint Ayegbeni vagy Obasi, és sokkal biztosabb lesz a kapu előtt.

A két csapat az 1990-es világbajnokágon is találkozott egymással, Caris Daniel Fonseca góljával 1-0-ra nyertek az uruk, az utolsó pillanatig kellett erre a találatra várni.

Dél-Korea két gólt is szerzett egy tudatos szabadrúgás variáció után a mostani vb-n, amikor a hosszú oldalon egyedül érkezik az egyik hátvéd, Li Dzsung Szu. Uruguay vélhetően felkészült erre, és a beívelésekkel nem valószínű, hogy zavarba lehet majd hozni.

 
Dél-Korea csoportkör

„Megmutattuk azt, hogy a kemény csapatokat is képesek vagyunk legyőzni. Most azt próbáljuk megmutatni, ami pontosan a fejünkben volt, mielőtt elkezdődött a világbajnokság. Célunkat még nem értük el, de azt bebizonyítottuk, hogy Uruguay nagyon nehéz ellenfél, bárki is legyen a riválisa. Elértük a vb második szakaszát. Emlékszik valaki még Svájcra, amelyik csoportelső volt négy éve? Ugye, nem. Mert kiesett, és a könyvek valamint a szurkolók csak azokat jegyzik, akikből bajnokok lesznek” – mondta Tabarez, egyértelműen sugallva, hogy a csoportelsőség csak a kezdet, ennél lényegesen többet akarnak.

„Nem gondolkodtam a világbajnokság előtt, mi fog történni Dél-Afrikában. Csak azt tudtam, ha jó eredményt érünk el, akkor is el fogok menni. Remélem, aki majd átveszi tőlem, tovább folytatja azt, amit elkezdtem” – ezek már Huh Dzsung Mu kapitány szavai. A játékosok talán érte is játszottak eddig, illetve érte is fognak délután.