Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Egy furcsa rendőr az év bírója

2011.01.18. 11:30 Módosítva: 2011.01.18. 11:31
A világ futballtörténetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS azt a Howard Webbet választotta a legjobb játékvezetőnek, aki a felesége szerint a saját gyerekeivel sem tud bánni, akit Ryan Babel, a Liverpool futballistája MU-mezbe öltöztetett a két csapat idei rangadója után. Webb az első, aki egy évben vezetett BL- és vb-döntőt, a hetedik sportember, aki megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét.

Az IFFHS minden évben megszavaztatja tagjait az év legjobbjairól, a legjobb futballedzők, kapusok, mezőnyjátékosok, csapatok, bajnokságok és góllövők után a játékvezetőkre is voksoltak. A versenyt az a Howard Webb nyerte, akit több futballszurkoló inkább szívesebben látna a South Yorkshire-i rendőrségen – civilben ennek az egységnek a nyomozója – mint a futballpályán.

Pedig Howard Webb szakmai tudását az angol szövetség mellett az UEFA és a FIFA is elismeri. A 39 éves angol az első játékvezető, aki egyazon évben vezethette a Bajnokok Ligája és a világbajnokság döntőjét. Az előbbit nagyvonalúan, szinte hiba nélkül fújta, az utóbbiban akadtak kritikus pillanatai.

"Pályafutásom legnehezebb pillanatait éltem át ezen az összecsapáson, a legjobban talán úgy jellemezhetném, hogy kétórás pokoljárás volt az egész. Fizikailag és szellemileg is kifulladtam" - nyilatkozta a vb-döntőről Daily Mailnek.

Az aranyat elveszítő hollandok felróják neki, hogy a 116. percben nem fújt, amikor Elijero Eliát szabálytalanul tartotta fel Sergio Ramos és Cesc Fabregas, aztán az ellentámadásból jött Iniesta mindent eldöntő gólja. A spanyolok sem voltak elégedettek, hiszen Nigel de Jong karaterúgásánál piros járt volna a hollandnak, sőt, igazság szerint Webb négy piros lapot nem osztott ki azon a meccsen. Nem ez volt az egyetlen véleményes meccse Dél-Afrikában, a szlovák–olasz meccsen egy szabályos gólt vett el Olaszországtól.

A PL-ben rendre ő kapja a Manchester United–Liverpool rangadót, és évek óta nem tud megbirkózni vele. Az elmúlt egy évben kétszer is véleményes büntetőt fújt be az MU-nak, tavaly Valencia ráncigálásért, idén Berbatov eséséért.

Ez utóbbi meccs után Ryan Babel, a Liverpool holland futballistája egy MU-mezbe öltöztetett Webb portrét tett fel az egyik közösségi oldalra.

2010-ben Webb 12 nemzetközi meccset vezetett, 58 sárga lapot osztott ki – a vb-döntőben 13-at – egy pirosat és három 11-est adott. A nemzetközi találkozói egy Eb-selejtezőből, hét BL-, 4 vb-meccsből és a Dánia–Csehország barátságos találkozóból adódnak össze. A 2009–10-es szezonban 35 meccsen fújt, hat kiállítás mellett 124 sárgát osztott ki. Webb sikeres, hiszen az újév első napjaiban megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét II. Erzsébet királynőtől.

Az IFFHS-nél második az olasz Roberto Rosetti, a negyedik az uruguayi Jorge Luis Larriondo lett. Ez a két játékvezető akkora hibákat követett el a vb-nyolcaddöntőben, hogy az argentin–mexikói, illetve német–angol meccs után azonnal hazaküldték őket.