Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Bágyadtan is simán vertük Azerbajdzsánt

2011.02.09. 20:19
Utoljára öt éve kezdte győzelemmel az évet a magyar labdarúgó-válogatott. Azerbajdzsán kellemes ellenfél volt, és a Szalai nélkül felálló, az alapembereit viszont nem nélkülöző csapat simán nyert. Mindkét félidő hajrájának kezdetén lőttünk egy gólt, előbb Rudolf, majd Hajnal. Csak a csereidőszakban volt némi zavar, de az is átmeneti.

Azerbajdzsán ellen még nem veszített pontot a labdarúgó-válogatott, így a dubaji meccsnek is abszolút esélyese volt. Berti Vogts csapatára azonban nem ártott figyelni, mert amikor a mieink tavaly ősszel a finneket verték, akkor az azeriek a törököket.

Nem kezdődött nagy iramban a találkozó, és összeverődött vagy háromszáz néző is, így nem kongtak a lelátók.

Az elején Dzsudzsák mutatta meg az önbizalmát, bátran próbálkozott, de nem volt pontos. Aztán Rudolf Gergely percei jöttek, először gyengén adott középre egy labdát, aztán viszont nagy erővel lőtt kapura, de azt Agajev kapus fogta.

A 37. percben viszont szép megoldást választott: jól vette át Gera passzát két védő között – azonnal lépéselőnybe került -, a talán kissé feleslegesen kiinduló kapus mellett elvitte, és az üres kapuba passzolta a labdát.

A második félidőre már csak egy csatárral futott ki a csapat – Priskin és Rudolf lement, Tököli hét év után érkezett -, és a cserék átmeneti zavart okoztak.

Azerbajdzsán mezőnyfölénybe került, Fülöpnek többször is védenie kellett, Alijev három méteres lövésénél vélhetően már ő is kevés lett volna, de a csatár nem találta el a kaput.

Erre a lehetőségre egy nagyobb helyzettel válaszoltunk: Dzsudzsák elfutása után jól tette középre a labdát, de Tököli centikkel lemaradt róla.

A 82. percben eldőlt a meccs. A Stuttgartnak kölcsönadott Hajnal Tamás passzára vártak a védők, ő ehelyett 22 méterről, középről, ballal a bal alsóba lőtt. A középpályás ennél jobban nem is helyezhette volna a labdát, pár centivel a kapufa mellett surrant a hálóba.

A hajrában Dzsudzsáknak volt még két ziccere, mindkettő kimaradt, de a magabiztos győzelmen ezek már nem változtattak.

A magyar csapat nem erőltette meg magát, de ez is bőven elég volt a sikerhez. Két játékrendszert is kipróbált Egervári Sándor, a hollandok elleni Eb-selejtezőig még majdnem két hónap van.

A kapitány így értékelte a mérkőzést: „Voltak időszakok, amikor erőszakos, verekedős futballt játszottunk, és akkor jobbak voltak. Amikor járattuk a labdát, akkor jobbak voltunk, volt egy nyugodtabb időszak a csapat életében. A játékban vannak javítható momentumok, a játékhiány néhány játékosnál érezhető. Az eredménnyel nyilván nem lehetek elégedetlen."

"Ez a közösség izzadságszagúan kiverekedett egy győzelmet, márciusban pedig nagy meglepetést okozhat. Egyéni értékelést most sem teszek, az öltözőben szoktam. Voltak jó és rosszabb teljesítmények, ezek magyarázhatóak, mindenki hozzáállásával elégedett lehetek viszont. A keretben a tétmeccsekig nem várhatóak változások."

Keretes címe

Magyarország-Azerbajdzsán 2-0 (1-0)
Dubaj, v.: Mohamed Abdalkarim (egyesült arab emírségekbeli)
gólszerzők: Rudolf (37.), Hajnal (81.)
sárga lap: Priskin (23.), Juhász (66.), Gera (79.), illetve Iszajev (80.)

Magyarország: Király Gábor (Fülöp Márton, a szünetben) - Lázár Pál (Vermes Krisztián, 70.), Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Gera Zoltán, Koman Vladimir (Hajnal Tamás, a szünetben), Elek Ákos (Varga József, 84.), Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely (Vadócz Krisztián, a szünetben), Priskin Tamás (Tököli Attila, a szünetben)

Azerbajdzsán: Kamran Agajev - Rashad Szadigov, Vurgun Hüszejnov, Elnur Allahverdijev, Rail Melikov (Javid Hüszejnov, 83.) - Samir Abbasov, Mahir Sükürov, Rahid Amirguliyev, Elvin Mammadov (Arif Iszajev, 70.) - Vagif Javadov, Murad Hüszejnov (Rauf Alijev, a szünetben)