Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Kié a 2499 fergusonos MU-gól legjobbika?

2011.02.18. 21:54
Jubileumra készül szombaton edző és csapata, megpróbáltuk összeszedni a legnagyszerűbb gólokat.

Wayne Rooney hihetetlen ollózással szerezte meg múlt szombaton a Manchester United 2499. gólját Sir Alex Fergusonnal a kispadon. A tréner 1986. november 6-án vette át a klubot, szűk 25 év alatt 1370 meccsen vezette a Unitedet.

Mivel csapata szombaton az FA-kupában az ötödosztályú, félamatőr Crawley Townt fogadja az Old Traffordon, sanszos, hogy meglesz a 2500. gól. (Ha nem, az szenzáció.)

A jubileumot megpróbáljuk felvezetni, összeszedtük a 2499-ből a legszebbnek vélteket. Ötről indultunk, de ennyi gólból, ráadásul olyan zseniktől, mint Cantona, Giggs, Beckham, Scholes, Rooney, Cristiano Ronaldo, stb. nem lehet csupán ennyit kivenni, úgyhogy végül 13-nál sikerült megállnunk, nagy nehezen.

Így is kimaradt több tucat, de inkább több száz klasszisgól, aminek helye lenne a listán. A válogatásnál a szépségre, ügyességre, látványosságra, technikai tudásra mentünk, csak egy került be azért, mert valami nagyot nyertek vele.


Giggs a Southamptonnak, 1995-96-os szezon

A Southampton kezd, Scholes labdát szerez, nagykereszt Cantonának, egy érintés mellel, passz ballal, Giggs-kapás, gól: találat 16 másodperc alatt úgy, hogy az ellenfél kezdett. Öt érintés, a Manchester United történetének talán leggyorsabb gólja. Egyszerű, gyors, pontos, ezzel a három szóval lehet jellemezni leginkább Ferguson játékát is, amit az utóbbi 25 évben többnyire sikerrel valósít meg a klubnál.

Beckham a Wimbledonnak, 1996-97

A Premier League-szezon első napja, David Beckham a félpályánál labdához jut, felnéz, a felezővonalról lő, gól. Ezzel a találattal tűnt föl igazán, majd az idényben lőtt még tizenegy egészen káprázatos gólt. Szabadrúgásból alig, akcióból annál inkább, következő gólja például egészen különleges.

Beckham a West Hamnek, 1996-97

Ott kapta meg a labdát, ahol Ronaldinho a Chelsea ellen 2005-ben, a brazil akkor spiccel, Beckham ekkor belsővel lőtte, nyeste be. A két gól mégis hasonló, védhetetlen, álló helyzetből, minden lendület nélkül esett. Valószínűleg Beckham legnagyszerűbb találata nem szabadrúgásból. A későbbi 7-es szélső ebben a szezonban még 10-esben középen játszott, és tíz manchesteri szezonjából, amiben pályára is lépett a felnőtteknél, csak egyszer lőtt több gólt.


Cantona a Sunderlandnek, 1996-97

A klasszikus, amit mindenki ismer. Cantona három védő között megfordult, kihozta a labdát, sprint, gyors visszapassz Brian McClairtől, majd a nyesés, a többit látni kell. És persze utána az ünneplés.


Giggs az Arsenalnak, 1998-99

Sok szólógólt lőtt a Unitedben Ryan Giggs, mióta 20 éve lejátszotta első meccsét a csapatban, de ez a legjobb és a leghíresebb. Vieira elpasszolta, Giggs lecsapott, aztán a teljes védelmet megetetve elment az ötösig, és bevágta a léc alá.

Ferguson legjobb gólszerzői

1. Ryan Giggs 158 gól

2. Paul Scholes és Ruud van Nistelrooy 150-150

4. Wayne Rooney 136

5. Brian McClair 127

6. Ole-Gunnar Solskjaer 126

7. Andy Cole 121

8. Cristiano Ronaldo 118

9. Mark Hughes 116

10. David Beckham 85

11. Eric Cantona 82

12. Dwight Yorke 66

13. Öngól 64

Maradona azt mondta, "bárcsak én lőttem volna", nem csak csodálatos volt, de nagyon fontos is az azévi triplázáshoz (treble). Az FA-kupa elődöntőben 1-1-re álltak a csapatok a hosszabbításban, a MU már csak tíz emberrel játszott, de a többit mondja el Ferguson.

"Abban reménykedtem, kihúzzuk a 120 percet, eljutunk a tizenegyesekig, és meglátjuk. Aztán Giggs labdát szerzett, örültem, nálunk van a labda, szépen megtartjuk, azzal is megy az idő. De Giggs elindult, a padon magam körül csak azt hallottam, oh, oh, oh, amint átment a következő, majd a következő emberen, végül befejezte" - emlékezett vissza az edző hét évvel később.

Andy Cole a Leicesternek, 1999-00

Rooney előtt is ismerték már az ollózást Fergusonnál, Cole a mestere volt az effajta góllövésnek. Hármat szerzett így a Unitedben, volt, hogy két egymás utáni meccsen egyet-egyet. A legjobbat a Leicesternek ollózta a tizenhatosról, kapufás gól lett.


Andy Cole a Coventrynek, 1999-00

Ismét Cole, de már a földön. Néhány sorral feljebb beszéltünk Cantona nyeséséről, akinek láthatóan sikerült átadnia tudásából a fiatalabbaknak. Ez a gól nagyon hasonló volt, legalább ugyanolyan jó.

Van Nistelrooy a Fulhamnek, 2002-03

A holland sokáig Ferguson legeredményesebb futballistája volt, 150-et lőtt neki a Unitednél. Bizonyos szempontból ez volt a legjobb, de nem csak az a nagy benne, hogy végigmegy a félpályán, hanem ahogy belövi: visszaveszi a jobbjára, de új mozdulat helyett szinte lendület nélkül teszi el egyből a kapus mellett.


Scholes az Aston Villának, 2006-07

A középpályásnak az utóbbi tizenöt évben védjegye lett az effajta találat, sokszor Giggs ívelte neki vissza szögletből, hogy ő aztán védhetetlenül bevágja. Ezt kifejelték, épp pont jól jött Scholesnak kapásra. Király Gábornak a Villa kapujában esélye sem volt.


Cristiano Ronaldo a Portsmouth-nak, 2007-08

Nehéz elképzelni, hogy nem Beckhamé a Manchester United történetének legnagyobb szabadrúgásgólja. Pontosabban lehet, hogy az övé, de az biztos, hogy úgy senki nem rúgta be a Unitednél, mint Cristiano Ronaldo: teljes erőből át a sorfal felett a pipába.Rooney a Manchester Citynek, 2010-11

A már említett 2499. Ferguson-találat, a MU legutóbbi gólja, amiről a menedzser azt mondta, ekkorát még nem látott a klubnál, pedig Law, Charlton és Best óta követi az egyesületet. Bombaolló.


Javier Chicharito Hernandez a Stoke-nak, 2010-11

Fejesgól nélkül nem lehet teljes a lista, és bár Giggs, Scholes, Cantona, van Nistelrooy és C. Ronaldo is temérdeket fejelt, de olyat, mint a 172 centis mexikói, egyikük sem: a kapunak háttal fordulva ugrás közben, hátra bólintva. Ilyen mozdulat nincs is.


Ole-Gunnar Solskjaer a Bayernnek, 1998-99

Solskjaerról azt mondta Ferguson, ő állt a legközelebb a tökéletes profihoz. Tíz éven át vállalta a cserepadot, aztán amikor bejöhetett, majdnem mindig gólt lőtt.

Melyik a legjobb gól?

 • 458
  Rooney-olló
 • 372
  Giggs-szóló
 • 319
  Scholes-kapás
 • 315
  Cantona
 • 245
  Solskjaer a Bayernnek
 • 223
  Beckham félpályása
 • 145
  C. Ronaldo-szabad
 • 88
  Cole-olló
 • 64
  Giggs 16 másodpercese
 • 59
  van Nistelrooy-szóló
 • 59
  Chicharito-fejes
 • 28
  Beckham a West Hamnek
 • 23
  Cole a Coventrynek

Volt, hogy a padról beállva vágott négyet, és akkor is csak csere volt, amikor a Manchester Unitedet - és Fergusont - története, illetve élete legnagyobb sikeréhez segítette az 1999-es BL-döntőn, jócskán a hosszabbításban.

Végül a minőség után nézzük meg a mennyiséget: ki hány gólt szerzett a Unitedben Fergusonnak. Sokáig vezetett Ruud van Nistelrooy, de négy év után az előző szezonban Ryan Giggs ezen a listán is élre tört, jelenleg 158 gólnál jár. A hollandot szezonbeli eddigi egyetlen góljával nem rég fogta be Scholes, ő is 150-nél tart. Már nem dobogós Rooney 136-tal, majd jön Brian McClair 127-tel, Solskjaer 126-tal, Andy Cole 121-gyel, Cristiano Ronaldo 118-cal, Mark Hughes 116-tal. Kisebb ugrás Beckhamhez, 85 gól, Cantona 82, Dwight Yorke 66.

Ferguson 13. legjobb góllövője pedig az own goal, vagyis öngól: 1370 mérkőzésén 64 öngólt vétettek neki ellenfelei.

Góllövők, akik kimaradtak, pedig

Brian McClair, Roy Keane, Mark Hughes, Teddy Sheringham, Dennis Irwin, Steve Bruce, Dwight Yorke, Paul Ince, Andrei Kancselszkisz, Lee Sharpe, Bryan Robson mindannyian kivették a részüket a 2499 Ferguson-gólból.