Ibolya
20 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Büntetőeljárás a Fradi-stadion ügyében

2011.03.25. 12:53
Nem újítják fel 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben a ferencvárosi futballstadiont, a szerződésekben nem szerepel semmilyen garancia arra, hogy a februárban lemondó tulajdonosnak, Kevin McCabe-nek be kellene tartania az ígéretét.

A brit üzletember cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. úgy jutott hozzá 2008. április 9-én az FTC Labdarúgó Zrt.-hez, valamint ahhoz a 6+2 hektáros területhez, amelyen a Fradi-stadion is található, hogy vállalta egy új aréna felépítését vagy a régi rekonstrukcióját. Először 2010. április 9. volt a kivitelezés dátuma, aztán ezt átütemezték 2012-re, majd 2014-re, írta a Blikk.

„Befejeztük a vizsgálatot, aláírom a büntetőfeljelentést, és a terveim szerint pénteken továbbítom a legfőbb ügyész úrnak" – nyilatkozta Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos.

„A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről Tátrai Miklós korábbi vezérigazgató úgy írta alá a szerződést, hogy nem szerepel benne semmilyen garancia, azaz nincs szankcionálva, mi történik akkor, ha elmarad a stadionfelújítás. Nincs olyan záradék, amely kötelezné a vevőt az 1,2 milliárd forint plusz áfa kifizetésére.”

Budai Gyula különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel "jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel" 1,2 milliárd forint plusz áfa kárt okozhattak a magyar államnak.

A feljelentésben Budai szólt arról is, hogy a vizsgálat részére nem állt rendelkezésre olyan dokumentum, amely igazolná, hogy a vevő teljesítette azt a kötelezettségét, amely szerint legalább 800 millió forint értékben megvásárolja az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. részvényeket; hogy a létesítményhasználati jog megváltására vonatkozó megállapodás ellenértékeként legalább másfél milliárd forint plusz áfát megfizet az FTC-nek; továbbá hogy 25 évre biztosítja a klubnak a stadionhasználat lehetőségét.

A dokumentumban szerepel az is, hogy az MNV vezérigazgatója nem ragaszkodott a szerződésben foglalt, köz- és más tartozások kielégítéséhez, a tulajdonjog-átruházáshoz hozzájáruló nyilatkozat kiadását a vételár hiánytalan megfizetéséhez kötötte.

Budai Gyula azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy az ügy összetettségére és az említett személyekre tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölje ki a nyomozás lefolytatására.

Időközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) új vezetősége sajtóközleményben jelezte, megteszi a szükséges jogi lépéseket a Fradi-pálya ügyében, arra kötelezné az ingatlanok tulajdonosát, vagyis az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó ­Kft.-t, hogy tegyen eleget azoknak a kötelezettségeinek, amelyeket az adásvételkor vállalt.

„A peres eljárást megelőző egyeztetések 2011. március 22-én megkezdődtek, és jelenleg is folyamatban vannak. Amennyiben az egyeztetés lezárul, annak eredményéről és a további lépésekről tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – áll az MNV Zrt. közleményében.

A Fradinál is aggályosnak találták a szerződést

A pepsifoci.hu birtokába jutott dokumentumok szerint kijelenthető, hogy az angolokkal megkötött szerződést vizsgáló ferencvárosi fél vonakodva, súlyos aggályokkal javasolta csak aláírásra a dokumentumot, hiszen az a tervezett új (vagy felújítandó) stadion kapcsán szinte alig garantál bármit a Fradinak, de abban a pénzügyi helyzetben a klubnak nem volt más lehetősége.
Az akkori bizottságnak öt tagja volt: dr. Springer Miklós, Menráth István, az FTC akkori klubigazgatója, dr. Balogh Ákos akkori elnökségi tag (korábban Dámosy Zsolt elnök jobbkeze), dr. Petró László, a klub akkori jogi képviselője valamint Kari Attila, az akkor még létező FTC Pártolói Egyesület képviseletében.