Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elítélték a Fehérvár FC adócsaló ügyvezetőit

2011.03.28. 14:34
A Székesfehérvári Városi Bíróság háromévnyi tárgyalás után ítéletet hirdetett a Fehérvár FC - jelenleg Videoton - korábbi ügyvezetőinek és játékosügynökeinek ügyében: adócsalás és további bűncselekmények miatt valamennyiüket elítélték.

A bíróság a perben a Fehérvár FC 1998 és 2005 közötti tevékenységét vizsgálta. A vizsgálatot még a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) kezdte. Az anyagot a székesfehérvári közgyűlés is tárgyalta, majd a veszprémi rendőrségnek adták át az ügyet, írja a sporthirado.hu.

A nyomozás után a vádiratot átadták az ügyészségnek adócsalás bűntette, illetve vétsége, számviteli rend megsértése és okirathamisítás gyanúja vádjával. A vádirat szerint a klub 2001 és 2005 közötti vezetése a játékosok után nem fizetett személyi jövedelemadót és járulékokat, így az államot százmilliós nagyságrendű kár érte.

A Videoton-előd Fehérvár FC korábbi ügyvezetői a játékosokkal nevetségesen alacsony összegű munkaszerződéseket írattak alá. A később a Pápa színeiben NB I.-es gólkirály szlovák Tomas Medved például papíron 80 ezer forintot keresett, míg a prémiumot – tehát az igazán nagy juttatást – fiktív szerződések után fizette a klub.

A nyomozásnál gyanús játékoseladásokat is vizsgáltak, egy feljelentés szerint például ingyen elengedtek egy 58 millió forintot érő labdarúgót is. A vádiratba azonban ezek az ügyletek nem végül nem kerültek be.

A tárgyalás eredetileg Maráczy Endre – a Fehérvár FC korábbi ügyvezetője - és társai ellen kezdődött, az elsőszámú vádlott mellett a további vádlottak voltak: Gróf András, Viniczai Tibor, Gál László, Dósa Mátyás, Szelier András (mind korábbi ügyvezetők), valamint Kiss József, Gálfy György és Bordás Tibor játékosügynökök. (Viniczai Tibor és az időközben elhunyt Szelier András Székesfehérvár korábbi alpolgármesterei is voltak.)

Maráczy korábban úgy nyilatkozott a játékosok szerződéséről a bíróságon, hogy sem az MLSZ, az MLL, az önkormányzat, a Felügyelő Bizottság, sem pedig az APEH nem emelt kifogást azok ellen, egyetlen ellenőrzéskor sem.

Sárközi Ilona bírónő a felsorolt vádak közül adócsalás bűntette, illetve vétsége miatt szabott ki pénzbírságot a vádlottak többségére, szabadságvesztést senkire sem kért az ügyész.

Miután akkoriban szinte az egész magyar labdarúgás „így működött”, a bírónő figyelembe vette a bevett szokást, indoklásában ezért hozott enyhe, ám elmarasztaló ítéletet. A vádlottak fellebbezhetnek.