Móric
9 °C
15 °C

A Milan visszavágott a Poolnak, és a MU?

2011.05.05. 22:24

A Bajnokok Ligája történetében szerdáig egyszer fordult elő, hogy ismétlődjön a döntő párosítása: 2005-ben és 2007-ben Milan-Liverpool-finálé volt, most 2009 után találkozik újra a Barcelona és a Manchester United.

Az első Liverpool-Milant  minden idők legjobb BL-döntőjeként emlegetik.

Maldini már az első percben megszerezte a vezetést a Milannak, még az első félidőben Crespo duplázott, Rafa Benítez csapata a pályán sem volt, sima 3-0 volt a szünetben. A másodikban aztán minden megváltozott, Gerrard gyorsan szépített, Smícer szerencsés góllal csökkentette egy gólra a hátrányt, Xabi Alonso tizenegyesből egyenlített. A büntetőkre egyételműen az angolok voltak lélektani előnyben, 3-2-re meg is nyerték.

2007-ben ez a párosítás ismétlődött, a Milan visszavágott, Inzaghi két góljára Kuyt csak az utolsó előtti percben tudott válaszolni.

A Barcelona Pep Guardiola edző első szezonjában, 2009-ben a döntőbe jutott, az ellenfél a jóval rutinosabb edzővel és kerettel felálló Manchester United volt. Hiába kezdtek jobban az angolok, Eto'o szerzett vezetést, Messi a második félidőben megduplázta az előnyt, Sir Alex Ferguson harmadik BL-döntőjét elbukta. Kontrataktikája Eto'o gyors góljával befuccsolt, és az edző nem változtatott.

Május 28-án ugyanez a párosítás, Ferguson szerint hatalmas előny az eddigiekhez képest, hogy most nincs eltiltottja, mint két éve, amikor épp a kulcsembernek tartott Darren Fletcher hiányzott.

A Barcelona jelenleg nincs kirobbanó formában, viszont a spanyol bajnokságot gyakorlatilag már megnyerte, míg Rooneyékra komoly veszélyt jelent a Chelsea, amivel pont hétvégén játszanak.

A Barcelonának nagyjából ugyanaz a kerete, mint két éve, bár a védelem megint hiányos, de tapasztalt.

Mint ahogy a két Milan-Liverpool-döntőn, most is ugyanazok az edzők a két csapatnál, az olaszokat akkor mindkétszer Carlo Ancelotti, az angolokat Rafa Benítez vezette. Természetesen maradt Guardiola és Ferguson is.

A két éve betaláló Messi is ott lesz ezúttal is a MU ellen, a másik akkori gól szerzője, Eto'o azóta az Interben játszik.

(Jobbra fönt a 2009-es Barca-MU felállása, Keita és Pedro, illetve Tevez, Berbatov és Scholes játszott még csereként a 2-0-on.)