Mária
18 °C
28 °C

Nincs itt már jó játékos, csak Dzsudzsák

2011.05.05. 14:42
A 76 éves játékosügynök, Roman Abramovics tanácsadója, Piet de Visser interjút adott a holland de Telegraafnak.

De Visser az egyik legismertebb név, Romario mellett Ronaldót is ő hozta Európába, a PSV Eindhovenhez, mindkettő világbajnok és aranylabdás lett később.

A kilencvenes évek elejétől 2008-ig megkerülhetetlen volt, ha igazolt a holland klub. Elsőrangú megfigyelő hálózatot építtetett ki, nem csak a brazil, vagy a perui piacot követte (onnan érkezett Farfán), hanem az ázsiait is: Park Dzsi Szungot és Lee Jung Pjót is leigazolta, akik Angliában is elismert játékosok lettek.

De Visser utoljára Dzsudzsák Balázst és Jonathan Reist vitte a klubhoz, úgy véli, jelenleg ők ketten a legértékesebb játékosok is.

Nem az edzőt, Fred Ruttent hibáztatja, hogy nem lett bajnok a PSV, kiváló szakembernek tartja, szerinte az állomány alkalmatlan volt, pláne, mert Reis megsérült, Afellayt pedig eladták a télen a Barcelonának.

„Fred kérte, hogy jöjjek vissza, és akkor a Chelsea-vonal újra élhetne, mint a szerb Kezsmannál, Alexnél. Nyitott vagyok, a többi majd kiderül.”

A korábbi, tökéletesen működő scouthálózat három éve, Jan Reker érkezésével fokozatosan eltűnt, értéktelenedett, a PSV nem tudott megszerezni tehetséges játékosokat – a mostani chelsea-s David Luizra volt esély, de elszalasztották -, ez vezetett a hanyatláshoz. A BL-ben ezért nem tudott meghatározó szerepet játszani az elmúlt években az egyesület.

Eindhoven a legkisebb olyan város, amely BEK-győzelmet ünnepelhetett, a PSV  jól működő megfigyelői hálózatával volt képes a topcsapatok között maradni. Már húsz éve rájöttek arra, hogy a jövő nagy sztárjait kell leigazolniuk, nem tudnak klasszisokat vásárolni jelentős pénzért.