Danke Pal: 77 ezren köszöntek el Dárdaitól

2011.05.15. 15:56
A Hertha legendáját telt ház búcsúztatta a berlini Olympiastadionban. Dárdai kezdő volt, 42 percet játszott, aztán tiszteletkört futott a stadionban, nyakában ötéves Bence fiával.

Már hetek óta biztos, hogy a Hertha egy év után visszakerül a Bundesliga élvonalába. A klub vezetői, és Markus Babbel vezetőedző sportemberi gesztust gyakoroltak azzal, hogy az utolsó fordulóban a kezdőbe nevezték a szezonban eddig egyetlen meccset sem játszó Dárdai Pált. A szurkolók is készültek, a mobil lelátók miatt rekordot döntöttek az Olympiastadionban, és 77 116-an voltak a magyar válogatott játékos búcsúmeccsén.

A Hertha az Augsburggal játszott, a meccs kezdete előtt a hangosbemondó üdvözölte Dárdait, a klub élő legendájának nevezte, az eredményjelzőn pedig hatalmas betűkkel megjelent a "Danke Pal".

Michael Preetz, a klub menedzsere, ügyvezető igazgatója virágcsokorral köszöntötte a búcsúzó játékost, aki a szokásos nyolcas számú mezében lépett pályára a kezdőcsapat tagjaként. Dárdai ezúttal is védekező középpályást játszott, az első hazai kapura lövés a 15. percben az ő nevéhez fűződött.

A berliniek kedvence 297. bajnokiján 42 percig volt a pályán, utána Babbel vezetőedző a megbeszéltek szerint lecserélte. Dárdai tiszteletkört futott a stadionban, nyakában ötéves Bence fiával, miközben a közönség felállva üdvözölte.

A mérkőzést után a magyar játékos vette át elsőként a bajnoki címért járó érmet, és a közönség ismét kórusban éltette. A Hertha 2-1-re nyert, így végül 9 pont előnnyel lett a másodosztály bajnoka.

Dárdai Pál és Andrej Voronin
Dárdai Pál és Andrej Voronin

Az 1976. március 16-án született Dárdai a Pécsi MSC-ben kezdte pályafutását, 1991-ben mutatozott be az élvonalban, 1996 tavaszán igazolt a BVSC-hez. Magyarországon 1996-ban bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-döntős volt. 1997 elején szerződött a Herthához, az akkor Bundesliga 2.-es klub a második lett a bajnokságban és feljutott az élvonalba, Dárdai 10 meccsen játszott.

Az elmúlt 14 esztendőben a magyar középpályás a klub legendája lett, több csúcsot is megdöntött. 367 tétmeccset játszott, ebből 297 bajnoki, 44 pedig európai kupameccs volt. A berlini csapatban nála többet senki sem szerepelt, a második Dick van Burik hetvennel kevesebbszer kapott lehetőséget.

A 2008–2009-ben, a Hamburg elleni 2-1-re megnyert meccs volt Dárdai berlini karrierjének 107. győztes meccse, ezzel a hetvenes évek nagyszerű középpályását, Lorenz Horrt múlta felül. 1999-ben bajnoki bronzérmes lett a Herthával, 2001-ben és 2002-ben pedig Ligakupa-győztes csapat tagja volt.

A magyar válogatottban 1998. augusztus 18-én mutatkozott be, 61-szer lépett pályára, legutóbb 2010 március 3-án. 2006-ban a legjobb magyar futballistának választották. A márciusi, hollandok elleni találkozó előtt búcsúztatták a Puskás Ferenc-stadionban.

Bár Dárdai a profi labdarúgásnak ezzel búcsút mondott, a klubtól - amelyet felesége mellett második szerelmének tart - nem búcsúzik el. Amatőrként tovább játszik, közben már részt vesz az utánpótlás képzésében és edzői tanfolyamot végez. Pályafutását edzőként kívánja folytatni, és álmai között szerepel, hogy egyszer majd edzőként a magyar válogatott kispadjára is leülhet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla