Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Blatter: Nem lesz itt semmilyen vizsgálat

2011.06.07. 10:54
A FIFA negyedszer újraválasztott elnöke nem kezdeményez a katari vb-rendezés körüli megvesztegetési botrány miatt, de ha az etikai bizottság máshogy gondolja, nem áll az útjukba.

Katari ellenfelét vesztegetés gyanúja miatt kizárták, így Sepp Blatter egyedül indulhatott negyedik FIFA-elnöki pozíciójáért. Jack Warner - fefüggesztett FIFA-alelnök és CONCACAF-elnök - közvetlenül az elnökválasztás előtt robbantotta ki a botrányt, -  nyilvánosságra hozott egy emailt, amiben az áll, a katari Bin Hammam megvette a 2022-es vb-t.

"Ez alkat kérdése. Ha a családon belül problémád van, nem fogod kitárni a nyilvánosság elé" - bírálta Blatter a felfüggesztett Warnert megválasztása óta adott első interjújában.

"Nem értem, miért kéne vizsgálatot indítanunk. Azért, mert valaki mondott valamit Katarról? Ha az etikai vagy az erre alakuló bizottság úgy gondolja, hogy vizsgálódni kell, akkor vizsgálják."

Blatter múlt héten jelentette be, hogy a volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger, továbbá a hollandok futball-legendája, Johann Cruyff segítségére is számít, működjenek közre a FIFA-ban meglévő problémák felkutatásában. Kettejükhöz az operaénekes Placido Domingo is csatlakozik. "A három úr többé-kevésbé tanácsadó lesz. Egyfajta bölcsek tanácsaként kell rájuk gondolni".

Blatter az elnökválasztáson zéró toleranciát is emlegetett: "Ez nem valamiféle gyilkos ösztön. Azt jelenti, ha elkövetsz valamit a pályán kívül, azért bűnhődnöd kell. Ez lehet sárga vagy piros lap is, de kétmeccses eltiltás ugyanúgy. Akár életre szóló is."

A 75 éves svájcit 1998 óta negyedszer választották meg.