József, Bánk
-6 °C
0 °C

A futballban nem vitték sokra a bundázók

2011.06.30. 00:47 Módosítva: 2011-06-30 10:07:48
A fogadási csalás gyanúsítottjai közül hárman, K. Zoltán, L. Mátyás, H. Gábor jelenlegi vagy volt labdarúgók, négyen, L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás jelenleg is aktív játékvezetők. A kiszivárgott információk alapján a gyanúsítottak azonosíthatóak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hét embert tartóztatott le kedden, akik alaposan gyanúsíthatóak futballmérkőzések manipulálásával, fogadási csalással Németországban, Finnországban, Horvátországban, Magyarországon és Szlovéniában.

Kenesei, Lázár

Kenesei Zoltán élvonalbeli pályafutása a Szombathelyi Haladásnál indult, majd az MTK, az EMDSZ Sopron, a Csepel és a Szegedi LC csapatában is játszott. 2000-ben a megszűnő Szegedből szerződött külföldre, 28 évesen előbb az albán FK Tirana, majd a ciprusi AEK Larnaca játékosa lett.

Testvérénél, Krisztiánnál tehetségesebbnek tartották, mégsem futott be akkora karriert. Válogatottságig nem vitte, korábbi edzői jellemével nem voltak elégedettek, ezért is nem töltött el két szezont egy csapatnál sem.

A másik gyanúsított, Lázár Mátyás a Stadler FC-ben kezdett, majd a Videoton, a III. kerület és a Kispest futballistája volt. 2000-ben, 29 évesen ő is Albániába szerződött, ott ismerte meg Keneseit, akivel a legutóbbi idényben Ladánybenén is együtt játszottak. (Mindkét játékos játszott Ázsiában is, Kenesei Kínában fordult meg, Lázár 2002 végén Vietnamban volt.)

Az albán Tiranának abban a szezonban négy légiósa volt, a két említett mellett Sütöri Péter, aki tavaly szeptemberben, hét év után szabadult, kábítószerrel való visszaélés miatt csukták le. A légió egyetlen válogatott tagja a korábbi ferencvárosi csatár, Wukovics László volt, a csapatot Temesvári Miklós edzette.

Horváth Gábor

A finn szálon el lehet jutni Horváth Gáborig, aki a REAC-ban és a Siófokban focizott, a Diósgyőrből jött el februárban, a boon.hu átigazolási híreiben szerepelt, mint a Tampere United leendő futballistája. A Tamperét 2011. április 14-én kizárták a finn élvonalból, miután kiderült, néhány játékos ázsiai fogadási maffiától fogadott el pénzt. A Helsingin Sanomat című lap nyáron arról írt, hogy Szingapúrból érkezett 300 ezer euró a játékosok számlájára.

Az ottani bundabotrány kirobbanása előtt finn Ligakupa-meccseken lépett pályára Horváth, ezekre ugyanúgy lehet fogadni, mint a bajnokikra.

Az NNI nyomozása azt derítette ki, hogy Kenesei a szervezet magyarországi vezére volt. Horváth soha nem játszott Keneseivel vagy Lázárral, fiatalabb náluk, idén múlt 27 éves.

Finnországban korábban is volt egy magyar bundaszál, amikor Horváth Balázs - csak névrokona Horváth Gábornak - 15 ezer eurót ajánlott Szerovay kapusnak, aki ezt nem fogadta el és jelentette elöljáróinak. Horváth Balázst öt hónap felfüggesztett börtönre ítélték Finnországban.

A játékvezetők

A négy érintett futballbíró csak a hazai NB III.-ig vitte, szerepvállalásuk ezért is lett gyanús. A szövetségben senkinek sem szúrt szemet, hogy nemzetközi meccsekre mennek – kétszer egymás után is, tavaly ősszel és idén februárban -, és az egyik vidéki kollégájuktól headsetet kérnek: nekik nem járt volna (itthon nincs is bolti forgalomban), mert nem tagjai a hazai élvonalbeli keretnek. (Az MLSZ egy francia cégtől rendeli ezeket a számozott készülékeket.)

Csák János nemcsak bíró volt, hanem a Budapesti Labdarúgó Szövetség korábbi fizetett alkalmazottja, a játékvezetői bizottság irodavezetője. Pár hete arról írtunk, hogy Selmeczi gyerektornán vezetett meccseket, és ebben semmi kivetnivalót nem látott ifj. Mezey György, a torna szervezője.

Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián, Csák János és Mocsári Tamás futballbírót hat mérkőzés befolyásolásával gyanúsítják, négynél sikerrel jártak. A hat meccs közül kettő dél-amerikai csapatot érint, három finn és egy magyar mérkőzés szerepel még a listán. Utóbbiról részletesebb információkat a hatóságok nem kívánnak adni, arra hivatkozva, hogy további gyanúsítások is elképzelhetőek az ügyben.

Február 9-én Lengyel, Selmeczi és Csák engedély nélkül vezette az észt-bolgár felkészülési mérkőzést, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) indított vizsgálatot. A 2-2-re végződött meccs mind a négy gólja büntetőből esett.

Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője elmondta: Kenesei közvetlen kapcsolatban volt ezzel a távol-keleti szindikátussal, amely a szervezetet működtette. A szervezet már létezett, amikor a férfi 2010-ben kapcsolatba került velük, ezt "egyfajta egymásra találásnak" nevezte a szóvivő, aki szerint a folyamat pontos képként megrajzolható, de nyomozási érdekekre hivatkozva részleteket eddig nem árultak el.

A fogadások felgöngyölítésénél olyan eseteket is találtak, amikor a fogadó fél nem a meccs végkimenetelét tette meg, hanem például azt, hogy az utolsó öt percben születik gól. Erre konkrét példaként említette a 2010. december 18-án játszott Argentína-Bolívia U20-as barátságos mérkőzést, amelyen a tét ugyanez volt, és amelyre Kenesei és Lázár fogadott, a mérkőzést pedig magyar bírók - Lengyel, Selmeczi és Mocsári - vezették: a találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben esett büntetőből.

Bochumban másik ügyet vizsgálnak?

Pillanatnyilag nem tudni, hogy a bochumi ügyészség nyomozása és a magyar szál mennyire függ össze, összefügg-e egyáltalán. A bochumi iratokban Kenesei Zoltán neve nem szerepel, öccséé, Krisztiáné viszont igen. (Kenesei Krisztián ezt akkor abszurdnak nevezte.) A bochumiak egyébként 14 élvonalbeli magyar találkozót neveznek meg.

Jelenleg azt sem lehet tudni, hogy az MLSZ mire jutott abban az ügyben, amit Vass Ádám robbantott ki. A szerbek elleni nyolcgólos vereség után a Brescia középpályása nem tudta magában tartani: többen nem teljes erőbedobással játszottak. Az MLSZ ezügyben feljelentést tett 2009 decemberében - a mostani feljelentést is még a Kisteleki-érában tették -, erről a nyomozásról még nincs hír.