Szilárda
0 °C
6 °C

A tolmács megfogta Dzsudzsák első lövését

2011.07.05. 17:57
Hétfőn Ausztriában csatlakozott az orosz bajnokság ötödik helyén álló Anzsi Mahacskalához Dzsudzsák Balázs. A bal lábas szélső a nyári átigazolási szezonban a dúsgazdag tulajdonos, Szulejman Kerimov első nagy fogása volt.

A dagesztáni klub az ausztriai Bad Waltersdorfot választotta a nyári edzőtáborozásra, arra nem számítottak, hogy tizenhárom fok és a szinte ötpercenként eleredő záporeső fogadja őket.

Nem sajnáltatták magukat, de furcsa volt teázó oroszokat látni az osztrák nyárban. A papucsban érkező sajtófőnök, Alex szerint „Moszkvában ehhez képest szuper idő van, itt meg tél.”

Kevéssel tizenegy előtt már a pályán volt a csapat, Gadzsijev edző nem hajtotta meg a társaságot, többen hiányoztak is: Roberto Carlos extra pihenőt kapott – a napokban csatlakozik -, Bousuffa sérült térde miatt nem volt a csapatban, Diego Tardellit Moszkvában kezelik.

Kis kapuralövéssel kezdtek, utána cicázás jött. A kamerák, a fotósok Dzsudzsákék ötöse mögé csoportosultak, a legnagyobb látványosság a nagy pénzért igazolt külföldi.

A szélső a tolmácsával érintkezett, az orosz vezényszavakat a "Gyerünk"-ön kívül nem ismerte, a tolmács azonban mindenhová elkísérte: amikor kapura rúgott, a kapuba is beállt, Dzsudzsák első lövését hárította is.

„Tri trojka, ribjáta” – mondta Gadzsijev másodedzője, és a játékosok már rendeződtek is háromszögbe, úgy passzoltak egyérintőből. Jó félóra elteltével kezdődött az edzés lényegi része, a mester szétválasztotta a csapatokat, a fiatalokkal külön foglakoztak, jöhetett a támadásvezetés.

Dzsudzsák kihúzódott a bal oldalra, Gadzsijev azonnal felcsattant, amikor a középen lévő valamelyik orosz pocsék labdát adott neki, majd valami olyasmit mondott, "ezért nem tud futni, nekünk pedig ez a lényeg".

Másodikra már jó volt az indítás, Dzsudzsák elviharzott a szélen, tökéletesen adott középre, ott volt is érkező, de kihagyta a ziccert. Ennyitől már megvolt az első taps is, jöhetett a következő formáció.

Dzsudzsák lőtt egy hatalmas kapufát, igazi nagy és pontos bombája nem volt. A nyári szabadság után nincs kirobbanó formában, de sebessége szembetűnő, és látva, hogy a másik oldalon milyen pontatlan, már az első passznál eleve halálra ítélt támadások futottak, nem kellett nagy fantázia a megállapításhoz: a válogatott magyar azonnal - csütörtökön fél héttől a horvát Zadar lesz az ellenfél - használható és bevethető lesz.

„Balázs az Balázs. Technikás, gyors. Sokkal jobban ismerik maguk, minthogy nekem kelljen bemutatnom. Az első edzés sehol sem könnyű. Nem ismeri a társakat, a környezet is szokatlan, nem tud senkihez szólni, de egy mosoly mindenen átsegítheti. Jókedvű volt, már a következő edzésen is könnyebb lesz neki, mert feloldódhat ebben a közösségben” – mondta a sportigazgató German Csisztyakov.

Társai nem engedték el közös fotó nélkül, amikor fölé lőtt és a labda átszállt a kerítésen, megkapta: a repteret vetted célba? Dzsudzsákkal beszélni nem lehetett, mert a csapat programja feszes, délután újabb edzés jön, és az ismerkedés a klubbal, a szokásokkal, a társakkal.

Az Anzsinak még igazolnia kell

Ha a klubnál komolyan gondolják a nemzetközi kupaszereplést, erősíteniük kell, mert a jelenleg ötödik csapat kevés gólt kap (16 meccsen 13), de keveset is lő (17). A bajnokság első nyolc helyezettje a felsőházba kerül november végére. Tavasszal lesz még egy minibajnokság, ahonnan a győztes és az ezüstérmes azonnal a BL főtáblájára kerül, a 3. selejtezhet a sorozatért. Télen is lehet majd igazolni, az első, sztárok nélküli edzést látva, az erősítésre szükség is lesz.