Klaudia
-4 °C
2 °C

Melyik a világ legfurcsább stadionja?

2011.07.06. 23:59
A Feröer-szigeteken csak csónakkal lehet kihalászni az elrúgott labdát, Brazíliában az eredményjelző is fából van, Dél-Afrikában mindent látni a nézőtérről, csak a pályát nem. Különleges stadionok Bragától Szingapúrig.

Estádio Municipal de Braga

Az Európa Liga-döntős Braga 2003-ban épített arénáját gyakran nevezik a világ legszebb stadionjának. Egy korábbi kőbánya oldalába épült, az egyik kapu mögött hatalmas sziklafal van, az eredményjelző is ennek oldalába van beépítve. Úgy alakították ki, hogy a másik kapu mögött a város panorámája táruljon a szurkolók szeme elé. A sziklafal kibontása több mint 83 millió euróba került.

estadio municipal de braga

The Float@Marina Bay, Szingapúr

A világ legnagyobb, vízen található pályája kilencezer embert is elbír, de a harmincezres nézőtér sem szokványos, külön áll a játéktértől, a parton van.

floatmarinabay

Osaka Stadium, Japán

Eredetileg a Nankai Hawks baseballcsapaté volt, 1988-ban eladták. Az új tulajdonos úgy látta, érdemes lakóparkot építeni a pályára, a lakóknak parkolót is biztosított, de a nézőteret meghagyta. Tíz évvel később újra továbbadták, lerombolták, ma bevásárlóközpont van a helyén.

osakastadium11

Gospin dolac, Imotski, Horvátország

A mindössze négyezer férőhelyes stadion még extrémebb helyre épült, mint a Bragáé, nem a szakadék mélyére, hanem a szélére, egy gyönyörű tó partjára.

gospindolac

Vesturi á Eiðinum Stadium, Vágur, Feröer szigetek

A háromezres pályához első ránézésre még eljutni sem lehet. Egy helyi vicc szerint van egy emberük, aki csónakkal szedi össze a vízbe lőtt labdákat.

vesturi-feröerszigetek

Mmabatho Stadium, Mafikeng, Dél-Afrika

1981-ben egy orosz cég építette, az 59 ezres stadionról nehéz nem azt hinni, hogy nem direkt a szurkolók szívatása miatt alakították ki így a lelátókat. Annak, aki a sarkokban ül, tökéletes kilátása van az oldalvonal melletti lelátókon ülőkre.

mmabathostadium

Janguito Malucelli, Brazília, Curitiba

Brazília egyetlen ökostadionjában a lelátó egy domboldalra épült, a székeket a fűbe építették. Nem csak a kispadok, de az eredményjelző is fából van. Az építéshez egyetlen fát sem vágtak ki, amit felhasználtak, korábbi erdőírtásokból szerezték.

öko-stadion

Stade Louis II, Monaco

Amennyire szép környezetben van, olyan ízléstelenül néz ki az Európai Szuperkupa helyszíne. A giccses tetőszerkezet nagyjából kétszer akkora, mint maga a nézőtér, távolból nézve valószínúleg ez a világ legrondább stadionja.

monaco
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft