Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

150 millió fontért kel el a City-stadion neve

2011.07.08. 12:30

Jövőre már az abu-dzabi kormány légitársaságának nevét viselné a Manchester City 48 ezres, City of Manchester nevű stadionja, a 150 milliós üzlet rekord.

Minden idők legnagyobb stadion-névváltási bizniszéről pénteken egyezik meg a City és az Etihad Airways, ami már eddig is mezszponzor volt az angol klubnál, hogy ezentúl Etihad Airways-stadionnak hívják az arénát.

Az abu-dzabi légitársaság - ami évi 2,3 millió fontot fizet a klubnak, hogy nevük rajta legyen a mezeken (a MU 15 milliót kap az AON-tól) - tizenöt évre szerzi meg a névadás jogát.

A névváltás évi 10 millió fontos kiadást jelent a társaságnak. A megállapodásra az UEFA tervezett, pénzügyi fair playnek nevezett szabálya miatt van szüksége a Citynek. Előírják, hogy egy klub nem költhet többet, mint amennyit egy évben megkeresett.

2006-ban az Arsenal 100 milliót kapott az Emirates-légitársaságtól, ők akkor új stadionba költöztek, ugyancsak 15 évre szerződtek. Wengeréknek akkor egy nyolc éves mezszponzori szerződés is benne volt a bizniszben, a Citynél ez külön van, ezért ez messze a legdrágább ilyen megegyezés.

Mansour sejk tulajdonos 2008-ban vette meg a Cityt, azóta egymilliárd fontot költött a klubra. Idén be is érett a befektetés, harmadikok lettek a Premier League-ben, először indulhatnak a Bajnokok Ligájában.