Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem csak a melegben bízhat a Fradi

2011.07.14. 11:37 Módosítva: 2011-07-14 11:41:35
Az Európa Liga három magyar csapata hazai pályán kezd csütörtökön. Valamennyi rivális legyőzhetőnek tűnik, de nem túlzás azt állítani, nagyon jól, átlag felett kell teljesíteni a továbbjutásért.

Elsőként a Ferencváros lép pályára, az első körben az örmény Ulisses Jereván elleni kettős győzelem önbizalomnövelő.

Az Aalesund szintén kettős sikerrel érkezik – a walesi Neath-t 6-1-gyel verte ki -, és nyilván sok ütközéssel, testi fölényük bevetésével igyekeznek megakadályozni a magyar rohamokat. Az Aalesund ötödik a most is zajló norvég bajnokságban, az éllovas Moldétól 5-2-re kapott ki, hazai pályán tűnik inkább erősebbnek, mint idegenben.

Ha Rekdal edző a pályán lenne, nehezebb összecsapásra lehetne számítani, de a világbajnokságon is gólt szerző játékos családi problémái miatt még a kispadra sem tud leülni, ezért a vendégcsapatot a másodedző irányítja.

Prukner László, az FTC vezetőedzője arra figyelmeztetett, két meccsen dől el a továbbjutás, de talán ő sem gondolja komolyan, hogy itthon ne lehetne legyőzni egy ilyen szintű és játékoskeretű csapatot. A meleg is segíthet a Fradinak, a norvégok kiemelték, ilyen hőségre nincsenek felkészülve.

Az andorrai Santa Colomát kapott gól nélkül, 5-0-lal búcsúztató Paksnak szintén norvég jutott: a Tromsö a második a ligában, bár a nyolcadik helyen álló Valerenga két góllal legyőzte az előző fordulóban. A Tromsö kettős sikerrel - lett csapatot verve - jutott el a Paksig, több válogatott játékos is van a keretében.

„Nem szégyen kimondani, hogy a Tromsö többre taksált csapat, mint a miénk" - mondta Máté Csaba másodedző, aki a helyszínen nézte meg a már említett meccset. „Nem a hagyományos, felívelgetős focit játsszák. Sok a technikás, gyors futballistájuk. Ha a tőlünk megszokott fegyelmezett játékkal rukkolunk elő, ugyanaz a szervezettség és küzdőszellem jellemez minket, mint eddig is, akkor olyan eredmény születhet csütörtök este Székesfehérváron, ami nyílttá teszi a norvégiai visszavágót”.

A most bekapcsolódó, kupagyőztes Kecskemét a kazah Aktobét kapta. Magyar csapat még sohasem maradt alul az összesítésben kazahhal szemben. Az erőviszonyokat jól érzékelteti: a hazai győzelem hajszállal fizet jobban, mint a vendég.

Az Aktobe tavaly versenyben volt az EL-főtábláért, a holland Alkmaar végül 3-2-vel ütötte el, előtte a BL-ből az izraeli Hapoel 3-1-gyel búcsúztatta. A kazahok idegenben messze nem annyira veszélyesek, mint otthon, az említett csapatokat ugyanis hazai pályán egyaránt megverte. Ezért is fontos, hogy előnnyel utazzon idegenbe a támadójátékában bízó Kecskemét.

Szivics edző 150 százalékot ígért, a városban óriási a várakozás, hiszen a KTE első nemzetközi kupameccsét játssza. A motivációval nem lehet gond, a keret lényegében nem gyengült, ezért a győzelem nem tűnik távolinak.