Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A futball 13+1 legtaplóbb büntetője

2011.07.20. 11:23

Melyik a leghülyébb tizenegyes?

 • 2319
  Vidi öngól
 • 790
  Calvente
 • 581
  Henry-Pires
 • 575
  a Rabat kapusának bénázása
 • 451
  futsalos pörgés
 • 407
  Panenka
 • 394
  Diab Awana sarkazása
 • 301
  szaltó svájcból
 • 253
  hatszoros ismétlés
 • 249
  felső kapufás
 • 180
  Neymar
 • 148
  Totti panenkája
 • 66
  Totti sarkazása
 • 61
  törött kezű kapus

Henryék elbénázták azt, ami Cruyfféknak korábban összejött, Totti varázsolt, de be is sült már egy büntetővel, egy kapus a karját törte, volt, hogy a bíró hatszor rúgatta újra. Az olasz és a marokkói kapus korán örült, Neymar hülyének nézte a játékvezetőt, a futsalos táncolt, aztán a kapusba passzolt. Van magyar is a válogatásban, mind közül talán ez a leghülyébb. Van itt teljesen felesleges szaltó és a labda mellett pörgés is.

Nem mindegyik jelenetre igaz, hogy kudarc lett a vége, a spanyol U21-es Calvente mozdulata például kivételesen zseniális.

Panenka 35 évvel ezelőtt iskolát teremtett beugratós emeléséve: összeszedtük minden idők legfurcsább és legidegesítőbb tizenegyeseit.

Diab Awana ügyetlen mozdulata most a a sláger, ha a játékos hanyatt vágódott volna vagy mellélövi, ezen röhögnénk évekig, de a háttal sarkalós trükk így is elég esetlen. Mázlija, hogy bejött.

Totti ezt valamivel gördülékenyebben és gyorsabban csinálta meg a Roma egyik edzésén, róla elhisszük, hogy tízből kilencszer összejön neki.

Azért a Roma istene is tud hibázni, egy Lecce elleni bajnokin panenkásan próbált meg büntetőből gólt szerezni, de a kapust nem tudta átverni, az el sem vetődött, könnyedén megfogta a kezébe érkező labdát. (Totti ezen kicsit meg is sértődött.)

Neymar, a brazilok új tehetsége amúgy is híres a fura tizenegyesekről - kedvenc trükkje például szabálytalan -, mind közül a legtrükkösebbet úgy próbálta megszerezni, hogy sípszó előtt lőtt. Úgy tett, mintha csak megigazítaná a labdát, ezzel átverte a kapust. A találat természetesen érvénytelen.

A brazil Brusques kapusa annyire nem örülhetett saját mozdulatának, csúnya kartörés lett a vége. Bedőlt Lima lövőcselének, rosszul tette le a kezét, a lövésnél már sérülten feküdt a gólvonalon.

Az egyik legemlékezetesebb büntetőt Johan Cruyff és Jesper Olsen hozta össze 1982-ben egy Ajax-meccsen: a tizenegyest lepasszoló Cruyff még vissza is kapta a labdát, ő lőtt a kapuba. Ritka, de szabályos megoldás.

Henry és Pires az Arsenalban próbálták meg felidézni ugyanezt, de Pires nem találta el rendesen a labdát, így leégették magukat.

Jokinen, a svájci FC Baar játékosa szaltózva is tud büntetőt rúgni, bár az egésznek semmi értelme, de legalább jól néz ki. Sőt, be is ment.

A legfeleslegesebb trükk mégis egy futsalmeccsről való, a volt brazil válogatott Djalminha pörög egyet maga körül, aztán a kapusba passzolja a labdát.

Irakban nem adják könnyen a gólt, az alábbi tizenegyest például hatszor rúgatta újra a bíró, mindig más okkal érvénytelenítve a lövést. Volt, hogy bement, volt, hogy nem, utoljára a lövő örülhetett.

A közelmúltban majdnem két kapus is megszívta azzal, hogy azt hitte, túlélte a büntetőt. Legutóbb egy olasz amatőr meccsen a felső kapufáról pattant fel a labda, a kapus örült, de utólag kiderült, túl korán. A büntetőről viszont az olasz futballvezetők megállapították, szabálytalan, a meccset újrajátszották, megint tizenegyesek voltak, és ugyanaz a csapat nyert megint, immár fura büntető nélkül.

A marokkói Rabat kapusa kivédte a tizenegyest, azt már nem látta, hogy a kezéből kipattanó labda szépen bepörög a kapuba. A bíró meg is adta.

Minden idők egyik legzseniálisabb büntetőjét a spanyol U21-es Calvente szerezte, nem a lövésre lendülő, hanem a támaszkodó lábával lőtte el a labdát.

A magyar bajnok Videoton is bekerült a válogatásunkba, ráadásul egy olyan hihetetlen jelenettel, amit nehéz is lesz felülmúlni. A Debrecen rúghatott büntetőt, de a fehérvári kapus hiába védett, a kipattanót a szlovák Djurica, saját csapattársa gondolkodás nélkül bebombázta saját kapujába.

Végére hagytuk azt, aki az egész tizenegyesvariálást kitalálta és elindította: az eredeti - talán - legelső panenkás büntető magától a csehszlovák Antonin Panenkától. Megnyerte vele az 1976-os Európa-bajnokságot.