Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

EL: Bedarálták a Fradit, csak a Paks életben

2011.07.21. 22:37
Az Európa Liga harmadik fordulójában már csak egy magyar csapat lesz érdekelt, miután a Ferencváros és a Kecskemét is kiesett. A Paks a skót Heartsot fogadja a jövő csütörtökön Fehérváron, augusztus elején lesz a visszavágó.

A labdarúgó Európa Liga múlt csütörtöki meccsei után nyilvánvaló volt, hogy a három magyar csapat közül mindegyiknek bravúrra lesz szüksége, ha tovább akar jutni.

A bravúrt a Paks mutatta be, amelynek szerencséje volt Tromsőben az első félidőben, hogy nem kapott gólt, a második azonban felülmúlta ellenfelét. Nagy meglepetés a magyarok győzelme: több mint ötszörös pénzt ért.

A Paks egyszerűsítette a játékot, a hosszú indítások megzavarták a lomha norvég védőket, így szerzett kétgólos az előnyt Kis Károly csapata. Kiss Tamás két gólt szerzett, a másodikat Böde Dániel rúgta a kiemelt norvég csapat kapujába.

Kissnek az elsőnél szerencséje volt, mert a kapufáról visszapattanó labdára ő eszmélt elsőként, és a kapufa segítségével rúgta a kapuba.

Böde, miután kihasználta testi erejét a tizenhatoson belül - szép indítást kapott -, éles szögből is szépen passzolt a hosszú sarokba a tehetetlen norvég kapus mellett.

A következő rivális a skót Hearts lesz, a Paks nem esélytelen, mert az ellenfél hasonló stílusú a norvéghoz. A skótokat a Ferencváros idegenben győzte le a 2004-es UEFA-kupa főtábláján.

A Ferencváros 87. percig továbbjutásra állt az ugyancsak norvég Aalesundban, de akkor megkapta a második gólt, amivel hosszabbítás lett a meccs.

A hazaiak a 72. percig, amíg nem kaptak egy tizenegyest, ötlet nélkül vergődtek, az értékesített büntető viszont egycsapásra megváltoztatta a játék képét. A norvégok nagyon és lelkesen küzdöttek, folyamatosan mentek előre, ívelgettek, amivel a végére felőrölték a Ferencvárost.

A 87. percben mintha Ranilovic kapus hibázott is volna, a ráadásban pedig Felix lövését leszámítva nem volt képben a magyar csapat, az állandó ívelésekre egyre nehezebben értek oda a védők, az ellenfél könnyen tolta el a védőket, és ha Olsen még kapufát is fejelt, Post a 119. percben már nem hibázott, közelről vágta a kapuba a labdát a tehetetlen kapus mellett. A Fradi három győztes EL-meccs után egy gyenge csapattól kapott ki és búcsúzott.

Most látszott igazán, mekkora kár volt az itthon kihagyott helyzetekért, mert a kétgólos előnnyel ez a meccs simán meglett volna.

A legkevesebb esélye a Kecskemétnek volt, amelynek szintén itthon kellett volna gólokat lőnie, de csak 1-1-et játszott. Mivel idegenben nem sikerült egyet sem lőni, a magyar futball kapott egy újabb pofont, mert már a kazahok ellen sem száz százalékos a mérlege. Eddig valamennyi csapatunk továbbjutott ellenük, az Aktobe ezt a sorozatot szakította meg. A Kecskemét veretlenül és nyeretlenül köszönt el.

Jegyzőkönyv

Aktobe (kazah)-Kecskeméti TE 0-0
Centralnij Stadion, 5000 néző, v.: Bojko (ukrán)
sárga lap: Avercsenko (93.), illetve Gyurcsó (12.), Savic (45+4.), Alempijevic (53.), Mohl (73.), Radanovic (78.)
Továbbjutott: az Aktobe 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
Aktobe: Szigyelnyikov - Csicsulin, Primus, Szmakov, Kenzsiszarjev - Kostic, Logvinyenko (Szemjonov, 79.), Mane, Hajrullin, Maletic (Avercsenko, 92.) - Djilasz (Liszenkov, 75.)
Kecskeméti TE: Ribánszki - Alempijevic, Balogh B., Radanovic, Mohl - Cukic (Dosso, 84.), Ebala (Bertus, 84.), Savic - Gyurcsó (Litsingi, 72.), Tököli, Foxi

Tromsö (norvég)-MVM Paks 0-3 (0-0)
Tromsö, 4000 néző, v.: Yildirim (török)
gólszerzők: Kiss T. (59., 77.), Böde (62.)
sárga lap: Éger (35.), Bartha (76.), Böde (87.)
Továbbjutott: a Paks, 4-1-es összesítéssel.
Tromsö: Malmkvist - Norbye, Björck, Ciss, Yndestad - M. Andersen (Jama, 66.), Kara, R. Jenssen, Drage - Abdellaoue (S. Möller, 65.), Nyström (R. Johansen, 54.)
MVM Paks: Csernyánszki - Heffler T., Éger, Fiola, Báló - Sifter, Sipeki - Bartha, Böde, Vayer (Magasföldi, 78.) - Kiss T.

Aalesund (norvég)-Ferencváros 3-1 (0-1, 2-1, 2-1) - hosszabbítás után
Aalesund, 10 ezer néző, v.: Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Barrantes (72., 11-esből), Fuhre (87.), Post (119.), illetve Oláh (42.)
sárga lap: Parr (56.), Morrison (57.), illetve Maróti (57.), Grúz (66.), Fülöp (70.), Junior (104.)
Továbbjutott: az Aalesund, 4-3-as összesítéssel.
Aalesund: Grytebust - Ulvestad (Post, 63.), Tollas, Arnefjord, Ja:a:ger - Morrison, Sylling Olsen, Okoronkwo (Fuhre, 80.), Barrantes, Parr - Sellin (Myklebust, 20.)
Ferencváros: Ranilovic - Fülöp, Grúz, Otten, Junior - Morales, Maróti, Józsi (Balog, 90.), Andrezinho - Oláh (Felipe Félix, 84.), Abdi (Rodenbücher, 70.)